Elon Musk – Twitter Davasında Sürpriz Gelişme!

44 milyar dolar karşılığında Twitter'ı almaya çalışan Elon Musk, ünlü sosyal medya platformuyla davalık oldu.

elon

Ünlü iş insanı Elon Musk; geçtiğimiz günlerde Twitter’ı satın alacağını kendi hesabından açıklamış ve resmi girişimlere başlamıştı. Ancak Twitter’ın çok fazla sahte hesaba yer verdiğini ve bu sistemin geri dönülemez bir noktada olduğunu fark ettiğini söyleyen Musk; girişimlerine kısa bir süre sonra nokta koymuştu. Alım sürecinin son kısmına yakın bir dönemde çekilme kararı alması; Twitter’ın Elon Musk’a dava açmasının nedeni oldu. Her iki tarafın da suya düşen satın alma sürecinde haklı olan taraf olduğunu düşünmesi; davanın tüm Dünya’da gündem olmasına neden oldu.

ABD yargısı, her iki tarafın da iddialarını kanıtlaması için belli başlı belgelere ulaşma hakkı olduğu kanısına vardı. Sahte kullanıcıların çokluğunu sebep göstererek satıştan çekilen Elon Musk’ın iddialarını kısmen haklı bulan yargı mensupları; Twitter’ın 2021 yılında tuttuğu aktif kullanıcı denetim raporlarının mahkeme huzuruna çıkarılmasını emretti. Bu talebin haricinde de gerekçeler gösterdiği bilinen Elon Musk; diğer isteklerinde yargı nezdinde karşılık bulamadı. Twitter’ın reklam dinamiğini ve uygulama içindeki girişimlerini incelemeyi planlayan Musk; yargının bu talepleri “absürt seviyede geniş” bulması nedeniyle hedefine ulaşamadı.

Yargı organının aldığı bu karara göre; Twitter yönetiminin Elon Musk’a, 2021 yılının son çeyreğinde tespit edilen sahte hesaplardan 9 bininin verilerini sunması gerekmekte. Bu veriler ışığında sahte hesapların dinamiğini tespit etmek ve varlığını Twitter üzerinden kaldırmayı arzulayan Elon Musk; Twitter yönetiminin talebi reddetmesi sonucunda satıştan çekilmişti. Ancak bu kararın ardından Twitter cephesinden olumsuz bir yanıt geldi. Bugüne dek hiçbir zaman bu ölçekte hesap verisi toplama işine girişmediğini belirten sosyal medya platformu yetkilileri; bu işlemin epey bir zaman alacağını öngördüklerini aktardı. Davanın hakimi ise, verilerin toplanması ve Musk’ın yasal temsilcilerine teslim edilmesi için iki hafta süre tanıdı.

Elon Musk’ın Avukatı: Twitter’ın Gizli Verilerini İnceleyeceğimiz İçin Heyecanlıyız!

Mahkeme kararından sonra açıklamalarda bulunan Elon Musk’ın temsilcisi Alex Spiro; Twitter’ın aylardır kendilerinden sakladığı verileri inceleme imkanına eriştikleri için heyecanlı olduğunu söyledi. Bu veriler haricindeki diğer tüm veri taleplerini reddeden yargı makamı, diğer isteklerin bir araya getirilmesinin uzun bir zaman alacağını ve mahkemeyi meşgul edeceğini belirtti. Elon Musk’ın Twitter yönetiminin bot hesaplar konusunda kendisine yalan söylediğini savunması ve kapatma fikrine yanaşmaması; satışın sonlanmasına neden olmuştu. Bu fikri savunmaya devam eden Musk; mahkeme kararının kendisini haklı çıkaracağına inanıyor.

Twitter’ın belirttiği rakamlara göre, hesaplar içerisinde yalnızca yüzde 5’lik kesimin spam olduğu öngörülüyor. Elon Musk ise; bu rakamın çok daha fazla olduğunu ve aksinin ispatı için kanıt gösterilmediğini söylüyor. Bu nedenle de 44 milyar dolarlık satış sözleşmesinden çekilme kararı alan Musk; aksi ispatlanana kadar satış sürecine dönmeyeceğini belirtti. Twitter’ın bot hesaplar hakkında yaptırım veya kapatma yetkisini alması durumunda; Elon Musk’ın da satışa geri döneceği be ünlü sosyal medya platformunun sahibi olacağı konuşuluyor.

Dünya’nın en zenginlerinden biri olan Elon Musk; Tesla otomobilleri ve SpaceX uzay teknolojileri firmalarının sahibi. Twitter’ı en çok kullanan iş insanı olarak bilinen Musk, bu platformu alması halinde teknolojinin tekel isimlerinden biri olacak.

Exit mobile version