Çin’in uzay istasyonundaki taykonot ekibi 6 ay sonra Dünya’ya döndü

Çin'in Dünya yörüngesinde kurduğu Tiengong (gök sarayı) Uzay İstasyonu'ndaki taykonot ekibi, 6 aylık görevlerinin ardından Dünya'ya döndü.

cin taykonot ekibi geri dondu habermeydan

Taykonot ekibi, Çın Dong, Liu Yang ve Cai Şucı’yı taşıyan Şıncou-14 uzay kapsülü, akşam saatlerinde Gobi Çölü’ndeki Donfıng sahasına iniş yaptı.

180 gün uzayda kalan taykonotların sağlık durumlarının iyi olduğu belirtildi.

Şıncou-14 uzay mekiği 5 Haziran’da fırlatılmış, ekip 6 Haziran’da göreve başlamıştı.

Uzay istasyonuna gönderişen üçüncü ekip olan taykonot grubu, 6 ay süresince istasyonun ana iskeletinin kurulumuna dair çalışmalar yürütmüş, bunun için 3 defa uzay yürüyüşü gerçekleştirmişti.

Taykonotlar, Şıncou-15 mekiği ile 29 Kasım’da istasyona yollanan yeni taykonot ekibi ile ilk kez yörüngede görev devir teslimi gerçekleştirmişti.

 

UZAY İSTASYONU KURMA PLANI

Çin, ABD’nin uzay araştırmaları alanında işbirliğini yasaklaması ve Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) programına katılımını engellemesi sebebiyle kendi uzay istasyonunu kurmak adına çalışmalar düzenliyor.

Bir çekirdek modül, iki laboratuvar modülü ve bir uzay teleskobundan oluşması planlanan Tiengong İstasyonu tamamlandığında Rusya’nın artık etkin olmayan Mir Uzay İstasyonu ile hemen hemen aynı boyutlarda olacak.

İstasyonun ana parçası “Tienhı” (göksel uyum) olarak isimlendirilen çekirdek modül 29 Nisan 2021’de, ilk laboratuvar modülü “Vıntien” (gökleri aramak) 24 Temmuz’da, ikinci laboratuvar modülü Mıngtien (gökleri düşlemek) 31 Ekim’de gönderilmişti.

Çekirdek modüle laboratuvar modüllerinin dahil edilmesiyle istasyonun “T” şeklinde ana iskeleti bitmişti. Ana iskeletin kurulmasının üzerine “Şüntien” (gökleri dolaşmak) ismi verilen uzay teleskobunun, ayrı bir modül olarak istasyona eklenmesi planlanıyor.

Montajının 2022 senesinin sonunda tamamlanması amaçlanan istasyonda üç kişilik taykonot ekibi dönüşümlü olarak görev alıyor.

Exit mobile version