Birleşik Krallık’ta TikTok Yasağı!

Birleşik Krallık'ta hükümet yetkilileri, kabine mensupları ve bakanlık memurlarının TikTok kullanmasına yasak getiriyor.

tiktok 1

Çin’de tasarlanan ve tüm Dünya’ya yayılan TikTok uygulaması, günümüzde birçok devletin gündem maddesi olmaya başladı. Birkaç ay önce ABD Hükümeti’nde alınan kararla kamu çalışanlarına yasaklanan bu uygulama, diğer ülkelerde de benzer yaptırımlarla karşılaşıyor. Çin yönetimine veri aktarımı yaptığı iddia edilen TikTok ve onun üst kuruluşu ByteDance; haklarında çıkan bu iddiaları sürekli olarak yalanlıyor. Ancak birçok önemli devlet, bu iddiaların oluşturduğu güvensizlik nedeniyle yaptırımlarını arttırıyor.

Son olarak Birleşik Krallık’ta da TikTok yasağı gündeme geldi. Birleşik Krallık’ın resmi yayın organı BBC’nin aktardığı bilgilere göre, hükümet cephesinde TikTok uygulaması için yasak kararı alınacağı konuşuluyor. Yapılan haberdeki bilgiler arasında, Kabine Ofisi Bakanı Oliver Dowden tarafından konu hakkında bir açıklama yapılacağı da belirtiliyor. Birleşik Krallık’ın temsilci meclisi niteliğindeki Avam Kamarası’nda açıklanması beklenen bu düzenleme; bakanlık çalışanları ve siyasi yetkilileri kapsayacak.

TikTok için getirilecek düzenlemede, ülkede bakan koltuğunda oturan hiç kimsenin TikTok kullanmayacağı taahhüt edilecek. Ayrıca bakanlıklara bağlı olarak çalışan kamu personeli de, Çin merkezli bu uygulamaya telefonlarında yer vermeyecek. Bakanlık çalışanlarına kadar sirayet edeceği konuşulan bu yasağın, ilerleyen dönemde kamu kuruluşlarında çalışan tüm memurlara da uygulanması bekleniyor. Birleşik Krallık bünyesindeki İngiltere ve İskoçya’da gün geçtikçe çok daha popüler olan TikTok, bu karara rağmen ülkedeki varlığını sürdürecek.

BBC’nin bugün itibarıyla internet sitesi üzerinden paylaştığı haberde, Birleşik Krallık Siber Güvenlik Merkezi’nin konu hakkında uzun bir süredir çalışmakta olduğunu belirtti. TikTok’un Çin ile bağlantılarının yüksek olduğunu ve Çin yöneticilerine bilgi aktarımı yaptığını öngören Birleşik Krallık yetkilileri, ABD’den yaklaşık 6 ay sonra benzer bir karara varmış oldu. TikTok ve ByteDance bu iddiaları kesin bir dille yalanlasa da, Çin hükümetinin konu hakkında açıklama yapmaması şüphe uyandırmakta. Batı ülkelerinin büyük bir kısmında benzer tedirginliklerin yaşandığı bilinmekte. TikTok ile cep telefonlarındaki tüm verilere ulaşma erişiminin mümkün olduğunu düşünen yetkililer; bu sebeple de uygulamanın kamu kuruluşlarında tehlikeli olabileceğini öngörüyor.

Ülkemizde kamu çalışanlarının bu gibi bir yasağa tâbi tutulmadığı tespit edildi. Özellikle de TikTok’a yönelik bu gibi bir kısıtlamanın var olmadığını söyleyen kamu çalışanları, yakın dönemde TikTok uygulaması sayesinde çok daha eğlenceli bir sosyal medyaya kavuştuklarını ısrarla belirtiyor. TikTok’un, ülkemizde 14 Mayıs’ta yapılacak seçimlerde de etkin bir sosyal medya uygulaması olmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Exit mobile version