Batum’da ucuz iPhone izdihamı

Gürcistan’da iPhone fiyatları, vergi sebebiyle neredeyse 15 bin lira daha ucuz olunca, Türkiye’den Batum’a akın başladı.

iphone izdihami habermeydan

Türkiye’de iPhone marka telefonlar yüzde 50 ÖTV, yüzde 18 KDV ve diğer vergilerle beraber fiyatlandırılıyor. Türkiye’de Eylül’de satışa sunulan iPhone 14, iPhone 14 Pro ve iPhone 14 Pro Max fiyatları vergilerle beraber 35 bin liradan başlıyor, modeline ve hafıza büyüklüğüne göre 64 bin liraya kadar çıkıyor.

Yurt dışında iPhone marka telefonlar ülkemize göre hemen hemen 15-20 bin lira daha ucuz fiyata satılıyor.

KENDİNE ALAN DA VAR, TİCARETİNİ YAPAN DA

Durum böyle olunca ucuz iPhone telefona erişmek isteyen vatandaşlar, Gürcistan’ın Batum şehrine akın etmeye başladı. Türkiye’nin dört bir yanından günübirlik Gürcistan’a seyahat eden vatandaşlar, hemen hemen yarı yarıya fiyat farkı ile iPhone telefonlara erişebiliyor. Bazı vatandaşlar ucuz telefon edinirken, bazıları da Batum’dan aldıkları telefonları Türkiye’de telefon mağazalarında satarak işin ticaretini yapıyor.

TÜRKİYE’DEN KAÇAK ALAN DA SINIR KAPISI’NDA

Yurt dışından Türkiye’ye getirilen telefonları bayilerden fiyat farkı ile satın alan vatandaşlar, Sarp Sınır Kapısı’ndan giriş çıkış gerçekleştirerek telefonları üzerlerine kaydettirme yoluna başvururken, Gürcistan’dan telefon alan vatandaşlar, dönüş yolunda Sarp Sınır Kapısı’nda tax free (vergi iadesi) için uzun kuyruklara giriyor.

Vatandaşların Türkiye dışından aldıkları telefonu kullanabilmeleri için IMEI kaydını yaptırması şart. Pasaporta yazılan bu kayıt sonrasında telefon kullanılabiliyor.

2022 senesinde yurt dışından getirilen telefonu Türkiye’de kullanabilmek için yapılması zorunlu olan IMEI kaydının ücreti ise 2732 TL’ye çıkarıldı. IMEI ücretlerinin Ocak itibariyle arttırılacağı belirtiliyor.

TURİZM FİRMALARI IPHONE TURU DÜZENLİYOR

Trabzon’da bir turizm firması işi fırsata çevirdi. “Gürcistan teknoloji turu” adı altında reklamlar düzenleyen turizm firması, “Son zamanlarda Türkiye’de yükselen telefon fiyatları ve IMEI uzatmanın sona ermesi nedeniyle Gürcistan uygun telefon fiyatları ve vergi iadesi imkânı ile teknoloji tutkunları için cazip bir seyahat noktası haline gelmiştir” şeklinde açıklıyor.

Firmanın Gürcistan turu tanıtımlarında iPhone görseliyle birlikte, “Batum’u gez, 5 yıldızlı otelde konakla, 20 bin TL’nin üzerinde para kazan” ifadeleri bulunuyor.

Exit mobile version