Apple, bu cihazı kullananlara tazminat ödemeyi kabul ediyor

ABD'de bazı iPhone modellerini kasıtlı olarak yavaşlattığı iddiasıyla uzun süren toplu davada, Apple 500 milyon dolarlık tazminat ödemeyi kabul etti.

apple habermeydan 1

Apple, bu cihazı kullananlara tazminat ödemeyi kabul ediyor.

Teknoloji devi Apple, ABD’de bazı iPhone modellerini kasıtlı olarak yavaşlatmakla suçlandığı uzun süreli bir toplu davada tazminat ödemeye başladı. Telefonları yavaşlatıldığı gerekçesiyle şikayette bulunanlar, 500 milyon dolarlık tazminat havuzundan her bir şikayet başına 92 dolarlık pay alacaklar. Apple, 2020 yılında uzlaşma yoluna gitmeye karar verdi, ancak ABD’deki davası 2017 yılına kadar uzanıyor.

2017’deki davada, Apple, söz konusu telefonların zamanla kasıtlı olarak yavaşlatıldığını kabul etmişti. Şirket, bataryaların eskimesiyle birlikte performans düşüşü yaşandığını ve yapılan yavaşlatmanın telefon ömrünü uzattığını iddia etmişti. Ancak, müşterilere bilgi vermeden telefonları yavaşlatmakla suçlanan Apple, sorunu çözmek adına müşterilere indirimli batarya değişimi teklifinde bulunmuştu. Bu olayın ardından yasal süreç başlatılmıştı.

Benzer bir dava İngiltere’de devam ediyor ve 1.6 milyar sterlinlik tazminat talebi bulunuyor. Haziran 2022’de başlatılan ilk dava, yaklaşık 24 milyon iPhone kullanıcısını etkileme potansiyeline sahiptir. Apple’ın ABD’de tazminat ödemeye karar vermesi, davacı Justin Gutmann tarafından memnuniyetle karşılandı. Gutmann, İngiltere’deki davayla bir bağlantısı olmadığını belirtirken, Apple ise ürünlerinin kasıtlı olarak yavaşlatılmadığını savunmaktadır.

Exit mobile version