Alper Gezeravcı’nın uzay yolculuğu bugün sonlanacak

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan Türkiye saatiyle 17:50'de ayrılacağı açıklandı.

alper gezeravci habermeydan

Alper Gezeravcı’nın uzay yolculuğu bugün sonlanacak.

Axiom Space şirketinin sosyal medya paylaşımına göre, Alper Gezeravcı ve ekibinin Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan ayrılışları canlı olarak yayınlanacak. Gezeravcı, 2 hafta boyunca istasyonda kalarak 13 deney gerçekleştirdi. Dragon kapsülü ile dünyaya dönecek olan ekip, ABD’nin Orlando açıklarındaki okyanusa iniş yapacak.

Gezeravcı’nın uzaya taşıyan araç, 16 Ocak’ta Kennedy Uzay Merkezi’nden fırlatılmıştı. Ax-3 Misyonu astronotları, 20 Ocak Cumartesi günü Uluslararası Uzay İstasyonu’na giriş yapmıştı.

Alper Gezeravcı’nın biyografisine göre, 1979’da Mersin’in Silifke ilçesinde doğan Gezeravcı, İstanbul Hava Harp Okulu’nda Elektronik Mühendisliği eğitimi aldı. Savaş pilotu olarak Türk Hava Kuvvetleri’nde 15 yıl görev yaptıktan sonra Türk Hava Yolları’nda kaptan pilotluk da dahil olmak üzere 7 yıl geçirdi. Gezeravcı, son olarak Adana’daki 10’uncu Üs Komuta Birimi’nde Standardizasyon Filosu Akademik Kanat Komutanı olarak görev aldı.

Uzayla ilgili bir hayali olmadığını ancak Türkiye’nin insanlı ilk uzay projesi için başvuru çağrısını gördükten sonra Astronot başvurusunda bulunmaya karar verdiğini belirten Gezeravcı, 36 bin aday arasından seçilerek Ankara’da tıbbi ve psikolojik testlerden geçirildi. Aday seçiminde mühendislik, fizik, tıp ve astronomi alanlarındaki faaliyetlerin yanı sıra spor aktiviteleri de belirleyici oldu.

Exit mobile version