ABD’nin Ay’a iniş yapan uzay aracı Odysseus yan yattı

NASA, Ay'a iniş yapan ilk özel uzay aracının "yatay bir pozisyonda" olduğunu, ancak "sağlam ve iyi durumda" olduğunu duyurdu.

odysseus habermeydan

ABD’nin Ay’a iniş yapan uzay aracı Odysseus yan yattı

ABD merkezli Intuitive Machines şirketinin gerçekleştirdiği “IM-1” misyonu kapsamında SpaceX tarafından üretilen Falcon 9 roketiyle uzaya gönderilen uzay aracı “Odysseus,” dün itibariyle başarılı bir şekilde Ay’a iniş yaptı.

Ancak, Ay üzerinde gerçekleştirdiği zorlu iniş sırasında, aracın ayakları üzerinde değil, yan durduğu açıklandı. Şirket yetkilileri, aracın “hayatta ve iyi durumda” olduğunu belirtti ve yana yatık pozisyonda olmasına rağmen planlanan görevlerini başarıyla yerine getirebileceğini vurguladı.

Intuitive Machines önceden elde ettiği verilerde, 118 milyon dolarlık Odysseus’un altı ayağının sağlam bir şekilde yüzeye temas ettiğini düşünmüştü. Ancak, güncellemeler, iniş yaptıktan sonra aracın ay yüzeyinde yan durduğunu ortaya koydu.

Şirket yetkilileri, inişten sadece bir gün sonra, bir bacağın sıkışarak yan tarafına düştüğünü bildirdi. Ancak, Odysseus’un devrilmesine rağmen, yetkililer aracın çalışma kabiliyetinin büyük ölçüde korunduğunu belirttiler. Bu durum, uzay aracının beklenen görevlerini gerçekleştirmeye devam edebileceği anlamına gelmektedir.

 

Exit mobile version