AB’de Akıllı Telefonlara USB-C Şartı!

AB'nin aldığı karar sonucunda, akıllı cep telefonlarında tek tip şarj şartı getirildi. Bu düzenlemeyle birlikte, telefonlarda yalnızca USB-C girişi olacak.

usb c

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerde, AB Konseyi’nde alınan karar sonucunda tek tip şarj uygulamasına gidildi. 2024 yılından itibaren; satılan tüm akıllı cep telefonları, bilgisayarlar, tabletler ve kameralarda bu uygulama geçerli kılınacak. Elektronik ürünlerdeki enerji akışı farkını ortadan kaldırmak ve elektronik atıkları azaltmak amacıyla kabul edilen bu uygulamayla birlikte; tüm elektronik cihazlarda USB-C veya Type-C adı verilen girişlere geçilecek.

Günümüz teknolojik uygulamaların birçoğunda farklı tipte şarj aletlerinin bulunması; her kişi başına birden fazla şarj aleti bulundurma zorunluluğunu beraberinde getirmekte. Bu cihazların değişiminin sonucunda ise, yine birden fazla şarj aletinin çöpe gitmesi durumu söz konusu. Bu gibi karmaşık ve çevreye zararlı durumları ortadan kaldırmak isteyen AB Konseyi; uzun süredir üzerine çalıştığı mevzuatı parlamentoda kabul ettirdi. Son onay mercii olan konseyin bizzat kendisinde ise; projenin oy birliğiyle geçtiği belirtildi.

AB Konseyi’nde kabul edilen yasayla birlikte, yaklaşık 1.5 yıllık bir süre içerisinde taşınabilir teknolojik ürünlerin tamamında USB-C şarj girişi kullanılacak. Akıllı telefon, tablet, dizüstü bilgisayar, oyun konsolu ve daha pek çok taşınabilir elektronik cihazı kapsayan bu gelişme; tek bir şarj cihazıyla tüm aletlerin enerji ihtiyacının giderilmesine de vesile olacak. Ayrıca bu projeyle birlikte, satın alınan yeni cihazlara ek olarak şarj aleti veya şarj kablosu ücreti ödenmeme imkanı doğacak.

Apple Telefonların Girişleri Değişiyor!

Her bir kişinin yalnızca bir şarj aletiyle tüm cihazlarının enerji ihtiyacını giderebileceği USB-C kararıyla birlikte; birçok cihazın üretiminde yenilikler yapılması bekleniyor. 2026 yılında dizüstü bilgisayarların da tamamını kapsayacak olan AB düzenlemesi; vatandaşların teknoloji envanterlerini daha kolay yönetebilmesini sağlayacak. Avrupa Parlamentosu ve AB Konseyi’nden geçen tasarı; AB Resmi Gazetesi’nde yayımlanmasının ardından resmen yürürlüğe girmiş olacak.

Android telefonların büyük bir bölümünde, yeni nesil şarj girişi olarak kabul edilen Type-C kullanılmakta. Birkaç firmanın devam ettiği micro-USB giriş sisteminin ise; Android işletim sistemli telefon üreten firmalarda kısa bir süre içerisinde değişebileceği öngörülüyor. Yeni sürüm dizüstü bilgisayarların ve birçok şarjlı kulaklığın da; USB-C girişine adapte olduğu ve tek bir kabloyla hepsinin şarj olabildiği görülmekte. Micro-USB uyumlu tablet, kulaklık gibi aletlerin ve firmaya özel girişler tasarlanan dizüstü bilgisayar da; 2024 ve 2026’ya kadar fabrikalar bazında dönüşüm sürecini tamamlayacak.

Kablo girişi anlamında en köklü değişikliğin, Apple’ın cep telefon oluşum iPhone’da yaşanacağı iddia ediliyor. Uzun yıllardır yalnızca Lightning adlı şarj sistemini kullanan Apple; buna karşın şarj cihazlarını ekstra ücretlerle temin etmesiyle bilinmekteydi. USB-C modeline geçişle birlikte; Apple’dan çıkan cep telefonları da, diğer aletlerde olduğu gibi tek bir kabloyla şarj edilebilir hale gelecek. Apple’ın bu yöndeki ilk hamlelerini ise; yeni iPad ve MacBook Mini’lerde yapıldığı biliniyor. Teknoloji alanında büyük bir dönüşüme neden olacak tasarı, 2024 itibarıyla resmiyete dökülmüş olacak.

Exit mobile version