ABD merkezli teknoloji devi Nvidia, yeni yapay zeka çipini duyurdu

ABD menşeli çip üreticisi Nvidia, iddia edilen bazı işlemleri önceki çiplere kıyasla 30 kat daha hızlı gerçekleştiren yeni yapay zeka çipini duyurdu.

nvidia habermeydan

ABD merkezli teknoloji devi Nvidia, yeni yapay zeka çipini duyurdu.

B200 “Blackwell” çipi, şirketin yıllık yazılım konferansında CEO Jensen Huang tarafından tanıtıldı. Nvidia, Microsoft ve Apple’ın ardından ABD’nin en değerli 3. şirketi konumunda. Geçen yıl hisse senetleri %240 değer kazandı ve piyasa değeri geçen ay 2 trilyon dolara yaklaştı.

Tanıtım toplantısında yer alan Technalysis Research’ten Bob O’Donnell, BBC’ye yaptığı açıklamada, “Teknoloji piyasasında uzun zamandır böylesine bir heyecan görmediğini” ve bazılarının toplantıyı Steve Jobs’un ilk zamanlardaki sunumlarına benzettiğini belirtti. Nvidia, Amazon, Google, Microsoft ve OpenAI gibi büyük müşterilerinin bulut servisleri ve kendi yapay zeka ürünlerinde bu yeni çipi kullanmayı planladığını açıkladı.

Toplantıda ayrıca, şirketlerin yapay zeka modellerini işlerine entegre etmelerini kolaylaştıracak olan “mikro servisler” adı verilen yazılımların tanıtıldığı belirtildi.

Otomobillerdeki chatbotlarda (sohbet robotu) kullanılacak yeni çipler de toplantıda tanıtılan ürünler arasında yer aldı. Çinli elektrikli araç üreticileri BYD ve Xpeng’in, bu çipleri araçlarında kullanacakları açıklandı.

Huang, sahnede insansı robotların yapımında kullanılacak bir dizi yeni çipi tanıtırken, kendisine robotlar eşlik etti.

1993 yılında Tayvan doğumlu yatırımcı Kensen Huang tarafından kurulan Nvidia, özellikle bilgisayar oyunlarında kullanılan grafik çiplerinin üreticisi olarak tanınıyordu. Yapay zeka popüler hale gelmeden önce, şirket çiplerine makine öğrenmesini (machine learning) yapabilecekleri özellikler eklemeye başlamıştı. Şu anda Nvidia, yapay zeka teknolojisinde takip edilecek kilit bir şirket olarak kabul ediliyor.

Exit mobile version