ABD Adalet Bakanlığı ve Google Karşı Karşıya Geldi!

ABD Adalet Bakanlığı, rekabet kurallarına aykırı ve yasa dışı davranışlar iddiasıyla Google'a dava açtı.

google 1

ABD Adalet Bakanlığı’nın yakın dönemde başlattığı bir dava, teknoloji dünyasını derinden sarstı. Bakanlık yetkililerinin açtığı soruşturma sonrasında davaya dönüşen dosyada; ünlü teknoloji devi Google’ın rekabet kurallarını ihlali ve yasa dışı yöntemlerle rekabeti engelleme girişimlerinin bulunduğu iddia ediliyor. Dijital reklam sektöründe hakimiyet kurmak istediği düşünülen ve her tehdidi ortadan kaldırmak adına yasa dışı yöntemler kullandığı öngörülen Google; doğrudan bakanlık tarafından açılan bir dava ile yargıya hesap vermek durumunda.

8 eyaletin başsavcısının oluşturduğu şikayetle yargıya taşınan bu iddialar; uzun bir süredir Google aleyhinde konuşulan “tekelleşme” girişimlerinin bir sonucu olarak meydana geldi. Kaliforniya, Colorado, Connecticut, New Jersey, New York, Rhode Island, Tennessee ve Virginia eyaletlerinin başsavcılarının başvurusuyla oluşturulan dava; Virginia Doğu Bölgesi Bölge Mahkemesi’nde görülecek. ABD Adalet Bakanlığı tarafından sosyal medya aracılığıyla duyurulan Google davası; yasalarda birçok maddeye sahip olan “antitröst” davası olarak tanımlandı.

Google’ın birçok reklam enstrümanını tekeline aldığının tespitini yapan dava dosyası; özellikle de dijital reklam kanallarının tamamında Google’ın etkisinin büyüklüğüne ve bu etkiyi sahiplik yoluyla sağlamasına dikkat çekiyor. Sektördeki hakimiyeti sağlamak adına her türlü davranışa giriştiği iddia edilen Google’ın; kendisine tehdit oluşturan birçok oluşum üzerinde dışlayıcı, rekabete aykırı ve yasa dışı yollara başvurduğu da dava metinlerinde yer almakta. Bu iddiaları reddetme hakkını yargı sürecinde kullanması beklenen Google; tarihinin en önemli davalarından birinden en az hasarla çıkmaya çalışacak.

ABD Adalet Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Google’ın birçok reklam enstrümanına sahip olduğuna da değinildi. Teknolojinin birçok modelinde satın almalar yapan Google’ın, bu sayede dijital reklam teknolojisini tekeline aldığı belirtildi. Bu davayla birlikte dijital reklam endüstrisinde rekabetin yeniden tesis edilebileceğini açıklayan bakanlık yetkilileri; Google’ın tekelleşme konusunda öncü firma olma yolunda emin adımlarla ilerlemesinin durdurulması gerektiğini vurguladı.

Google’ın son 15 yıl içerisinde dijital reklam teknolojilerinin tamamına hakim olduğunu beyan eden bakanlık açıklamasında; yapılan girişimlerle reklamcıların da Google ürünlerine mecbur edildiği ve sektör içerisinde farklı alternatiflerin oluşamadığına da değinildi. Yayıncıların ve reklamcıların Google tekeli haricinde hiçbir şansının olamadığını belirten ABD Adalet Bakanlığı; firmanın hakimiyetinin gücünü kötüye kullanması sebebiyle dava sürecinin başladığını aktardı.

2020 yılında da antitröst davasıyla ABD Adalet Bakanlığı’na hesap vermek durumunda kalan Google; bir önceki davada arama ve arama reklamcılığını tekelleştirmesi nedeniyle yargı süreci geçirmişti. Bu sürecin tamamlanmasıyla birlikte, Google’ın birçok enstrümanının el değiştirmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Exit mobile version