5 Adımda Tatlı Su Akvaryum Kurulumu Nasıl Yapılır?

Kolay ve basit akvaryum kurulumu nasıl yapılır? Akvaryum için gereken malzemeler nelerdir?

5 Adimda Tatli Su Akvaryumu Nasil Kurulur

Tatlı su Akvaryum Kurulumu nasıl yapılır? Akvaryumu Doğrumu Kuruyorum? Bu yazımızda sizlere TATLI SU AKVARYUM KURULUMU hakkında açıklayıcı bilgi vermeye çalışacağız. Konu anlatımı japon balıkları için anlatılmıştır. Diğer tatlı su balık türlerinden tek farkı su sıcaklığıdır. Besleyeceğiniz balığın su sıcaklığını değiştirmek kaydıyla diğer aşamalar aynıdır. Yazımızın resimli ve açıklamalı anlatımını yazının devamında bulabilirsiniz.

A- Uygun Filtre Seçimi

Nispeten büyük olan japon balıkları için performans seviyesi yüksek filtreler kullanmanızı öneririz. Biyolojik iç filtre suyu hem mekanik hem de biyolojik açıdan temizler. Bu işlemi yerine getirebilmesi için filtreye uygun filtre ekipmanı takınız. Elyaf ve biofibres (biyolif) su içindeki büyük parçacıkları toplar (örneğin, yenmemiş yem parçaları, ölü yosun parçaları).

Japon balıklarını yuvarlak kaplarda tutmamalısınız. Balığın hareketleri suda titreşimlere neden olur, bu titreşimler de camdan dönerek balığa yansır. Sonuç olarak, balık yan çizgisinden sürekli kendi yankısını alır. Bu da balık üzerinde strese neden olur ve balığın hastalıklar karşısındaki direncini zayıflatır. Bunun yanı sıra süs balığınızı yuvarlak kaplarda tutmanız başka dezavantajlara da neden olacaktır.

B- Uygun sıcaklık

Sıcaklık, japon balığının türüne bağlı olarak belirlenir. Özet olarak, dayanıklı japon balıkları, shubunkin ve sarasa oda sıcaklığında kendilerini rahat hisseder (24 °c). Kışın bu sıcaklık daha da düşebilir. Hassas türler için yaklaşık 27 °C’lik sıcaklık gerekmektedir, bu da diğer türler için fazla sıcak olacaktır. Aşırı yüksek ya da düşük sıcaklıklar zamanında fark edebilmeniz için akvaryum termometresi kullanmanızı öneririz.

5 Adımda akvaryum kurulumu Nasıl Yapılır?

1. Dip malzemesini doldurunuz

Akvaryum içine maksimum 2 cm yüksekliğinde floredepot doldurunuz. Bu tabakanın üzerini 5 cm’lik yeni yıkanmış koyu, ince taneli akvaryum çakılı ile kaplayınız. Başlangıç aşamasında, floredepot bitkilerin güçlü kökler salması ve gür yeşil yapraklara sahip olabilmesi için gerekli besinleri sağlayacaktır.

2. Dekorasyon ve Teknik Donanım

Artık iç filtrelerden bir tanesini seçerek ısıtıcı ile birlikte akvaryumunuza monte ediniz. İyi temizlenmiş taşlardan ve sıcak suyla çalkalanmış köklerden küçük bir su altı manzarası yaratınız.

3. Suyun Hazırlanması

Öncelikle, çakılların üzerine zemindeki malzemenin havalanmasını engellemek amacıyla bir tabak yerleştiriniz. Daha sonra bu tabağın üzerinden akvaryumun üçte ikisi doluncaya kadar su ekleyiniz (24 °c). Ardından su düzenleyici ilaçlar ile suyu kullanıma hazır hale getiriniz. Su düzenleyiciler ağır metalleri bağlar, musluk suyundaki kloru ve çözünür tuzları nötralize eder. Mineral salt ekleyerek sudaki eksik mineralleri tamamlayabilirsiniz.

4. Bitkilerin Yerleştirilmesi

Parmağınızla çakıl içinde bitkiyi dikebileceğiniz bir çukur açınız, yaklaşık 3 cm’ye kısalttığınız kökleri Bu çukura yerleştirip etrafını çakıllarla kapatınız. Bunun ardından, her 2-3 haftada bir sıvı gübre kullanınız.

5. Balıkların Eklenmesi

Tüm bitkileri yerleştirdikten sonra suyu tamamlayıp nitrivec ile suyu hazır hale getirebilirsiniz. Nitrivec kirleticileri parçalayan temizleyici filtre bakterilerine sahiptir. Nitrivec kullandığınızda doğanın balığınıza uygun biyolojik bir denge oluşturabilmesi için 24 saatlik bir molaya ihtiyacınız olacaktır. Balığın yeni bir akvaryuma konulması iklim değişikliği anlamına gelmektedir. Akvaryum ışıklarını kapatınız. Balığı taşıdığınız torbayı açınız ve suda yüzecek duruma Gelinceye kadar uçlarını dışa doğru birkaç kez katlayınız. Yarım saat içinde torbaya iki ya da üç misli su ekleyiniz. 30 dakika sonra bir balık kepçesi yardımıyla balığı akvaryuma nakledebilirsiniz. Nakil sırasında kullandığınız suyu her koşulda lavaboya dökünüz.

Exit mobile version