12 milyar ışık yılı uzaklıkta evrenin en uzak molekülleri keşfedildi

James Webb Uzay Teleskobu, evrendeki en uzak molekülleri, 12 milyar ışık yılı ötesinde tespit etti. Bu araştırma, bilim insanlarının yeni yıldızların oluştuğu zamandaki kimyasal süreçleri anlamalarına yardımcı olabileceği belirtildi.

en uzak molekul habermeydan

12 milyar ışık yılı uzaklıkta evrenin en uzak molekülleri keşfedildi.

James Webb Uzay Teleskobu, evrendeki en uzak molekülleri, 12 milyar ışık yılı uzaklıkta tespit etti.

Bulunan moleküller, Dünya’daki duman, is veya sis gibi görünüyor ve evrenin şu anki yaşının sadece yüzde 10’u kadar bir zaman diliminde, 1,5 milyar yıldan daha kısa bir sürede galaksiden gelen ışıkta gözlemlendi.

Moleküllerin incelenmesi, evren tarihinin en erken dönemlerine ait olsa bile, bilim insanlarının yeni yıldızların oluştuğu zamanın kimyasını anlamalarına yardımcı olabileceği belirtiliyor.

2013’te keşfedilen galaksiye daha yakından bakmak için kullanılan kütleçekimsel merceklemenin adı verilen bir teknik kullanıldı.

Bu görüntü, iki galaksinin Dünya’nın bakış açısından neredeyse mükemmel bir şekilde hizalandığında ve arka plan galaksisinden gelen ışığın, Einstein halkası olarak bilinen halka benzeri bir şekle gerildiğinde ve büyütüldüğünde ortaya çıkıyor.

Nature bilim dergisinde yayınlanan çalışma, Texas A&M Üniversitesi ve diğer yükseköğretim kurumlarındaki araştırmacılar tarafından yürütüldü.

Illinois Üniversitesi Urbana-Champaign yüksek lisans öğrencisi Kedar Phadke, ekibin Webb gözlemlerinin teknik gelişimine liderlik etti ve “Bu tür keşifler tam da Webb’in inşa edildiği amaç için önemlidir. Evrenin ilk aşamalarını yeni ve heyecan verici bir şekilde anlamamıza olanak tanır.

Milyarlarca ışık yılı uzakta bulunan ve Dünya’da aşina olduğumuz molekülleri, sis ve duman gibi tanımlayabilmemiz, varlıklarının yeni yıldızların oluştuğu anlamına geldiği önceki teorileri sarsıcı bir şekilde doğruluyor” dedi.

 

 

 

Exit mobile version