Ukrayna, 2030 Dünya Kupası’na Aday Oldu!

2030'da yapılacak Dünya Kupası için, İspanya ve Portekiz ortaklığına Ukrayna da ekleniyor.

ukrayna 2030 dunya

2022 Dünya Kupası’na sayılı günler kala, 2030 Dünya Kupası için başvuracak ülkeler gündeme gelmeye başladı. 2026 Dünya Kupası’nı ABD, Meksika ve Kanada’nın dahil olduğu ortaklığın düzenleyeceği; geçtiğimiz yıllarda FIFA’da alınan karar sonucunda açıklanmıştı. Katar’da yapılacak 2022 Dünya Kupası öncesinde, 8 yıl sonraki turnuvanın ev sahipleri adaylarının da tanıtım çalışmalarına başlayacağı öngörülüyor. Aday olma süreci tüm hızıyla devam ederken; kupayı düzenlemek isteyen ülkeler arasına bir yenisi daha eklendi.

İngiliz basınında ortaya çıkan iddiaya göre; İspanya ve Portekiz’in birlikteliğiyle yapılacak Dünya Kupası adaylık başvurusuna Ukrayna da eklenecek. Yapılan haberdeki bilgilere göre; bu üç ülke arasında kurulacak işbirliğinin kısa bir süre içerisinde açıklanması ve resmi başvurunun da geciktirilmeden yapılması hedefleniyor. İspanya ve Portekiz’in kupa planına dahil olan Ukrayna’nın; uluslar arası prestij açısından bu plana önem verdiği ve adaylık sürecinin bizzat Cumhurbaşkanı Volodomir Zelenski tarafından desteklendiği öğrenildi.

24 Şubat’tan bu yana birçok bölgesi Rusya işgalinde olan Ukrayna; son günlerde savaşın lehine ilerlemesinin ardından plana dahil edildi. Kupanın yaklaşık 8 yıl sonra düzenlenecek olması, Ukrayna Futbol Federasyonu’nun en önemli güvencesi olarak görülüyor. Ukrayna Milli Takımı ve Ukrayna Ligi, devam eden maçlarının büyük bir kısmını Polonya’da gerçekleştiriyor. Ancak işgalin kısa bir süre içerisinde kalkmasını hedefleyen Doğu Avrupa ülkesinde; planın sunulmasından 8 yıl sonra çok daha güvenli bir ortam planlanıyor. Bu durumla birlikte; İspanya ve Portekiz’in de, Ukrayna’ya destek olmak ve oylamanın lehine sonuçlanmasını sağlamak için üçüncü ülke fikrini ortaya attığı öngörülüyor.

Ukrayna’da Dünya Kupası Heyecanı!

2022 Dünya Kupası play-off finalinde Galler’e mağlup olarak turnuvaya katılamayan Ukrayna; futbol açısından zor günler yaşıyor. Ülkenin önemli takımlarından pek çok yıldızın ayrılması, lig kalitesini düşüren başlıca unsurlardan oldu. Ayrıca maçların savaş nedeniyle ağırlıklı olarak Polonya’da oynanması da, ülke futbolunun geleceği için soru işaretleri oluşturuyor. Savaş sonrasındaki dönemde Ukrayna hükûmetinin, futbola yapılan yatırımları arttıracağı öngörülüyor. Kamuoyunun savaş süresince moralini arttırmasındaki en önemli araç olarak görülen futbol; savaşın ardından da ülkenin yeniden refahında önemli bir işlev görebilir.

Bu sebeple Volodimir Zelenski’nin de İspanya ve Portekiz’in ortaklık teklifine olumlu baktığı iddia ediliyor. 2030 yılına dek ülkedeki savaş sorunlarını nihayete erdirmeyi hedefleyen Ukrayna yönetimi; Rusya’nın çekileceği sürecin çok uzun sürmeyeceğinin inancında. Geçtiğimiz günlerde ilhak töreni yapılan bölgelere dahi Ukrayna askerinin çıkarma yaptığının bilinmesi ve uluslar arası desteğin Ukrayna lehine işlemesi; hem savaş hem de futbol faaliyetlerinin olumlu yönde gidebileceğini gösteriyor.

İspanya ve Portekiz ortaklığına görece daha küçük bir destekle dahil edilen Ukrayna; 2030’da yapılacak kupanın yüzlerinden biri olmayı çok istiyor. Her iki taraf için de sembolik bir desteği ifade eden bu gelişme; FIFA’nın oylama sürecine de doğrudan etki edebilir. Yalnızca bir grubun maçlarının oynanacağı düşünülen ülkenin, turnuvadaki varlığının dahi büyük bir ses getireceği öngörülüyor. Rusya’nın uluslar arası turnuvalardan el çektirildiği bu dönemde Ukrayna futbolu; hem kulüp hem de ülke bazında yükselişini sürdürüyor. Turnuvanın ev sahipliğinin kazanılması durumunda, yapılan yatırımın katlanarak sağlanacağı iddia ediliyor.

Exit mobile version