Türk Futbol Tarihi Sergisi Beştepe’de Açılıyor!

Şut ve Gol: Türk Futbol Tarihi Sergisi; Cumhuriyet'in 100. yılı etkinlikleri kapsamında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Sergi Salonu'nda açılıyor.

turk futbol tarihi sergisi

Cumhuriyet’in 100. yılına adım atılan bu günlerde, ülke tarihine yönelik birçok çalışma yapılmakta. Bunlardan biri olarak da, ülke futbol tarihine dair bir sergi açılması gündemdeydi. Sergi planıyla alakalı çalışmalar, Cumhurbaşkanlığı’nın kültür yetkililerince tamamlandı ve görücüye çıkmak için gün saymaya başladı. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Sergi Salonunda açılması kararlaştırılan Şut ve Gol: Türk Futbol Tarihi Sergisi’yle birlikte; gençlerin futbola teşvikinin katbekat artırılması amaçlanıyor.

Serginin açılışı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla yapılacak. Anadolu Ajansı’nın (AA) haberleştirdiği sergiyle alakalı detaylarda; Cumhurbaşkanlığı himayesinde görücüye çıkacak serginin, genç nesillerdeki futbol sevgisini arttırma hedefi olduğunun altı çizildi. Ülkemizin futboldaki geçmişinin köklülüğüne ve ülkeye kazandırdıklarına odaklanan sergide; Kurtuluş Savaşı ve öncesinde de yapılan futbola dair pek çok çalışma da yer alıyor. Türkiye’nin ay yıldızlı formayla kazandığı tüm futbol zaferleri de, Türkiye Futbol Federasyonu’nun (TFF) katkılarıyla kupalarıyla birlikte sergide sunulacak.

Galatasaray’ın UEFA ve Süper Kupa’sı Da Burada!

Tamamı orijinal belgelerle düzenlenen sergideki tarih detayları; futbol tarihinin eksiksiz bir biçimde ziyaretçilere aktarılmasını amaçlıyor. Futbola dair geriye dönük uzun süreli bir çalışma yürüten TFF ve Cumhurbaşkanlığı yetkilileri; arşiv belgelerinde birçok yeni detayı elde etmeyi başardı. Takımlar adına yazılan ilk marşlar, futbolcuların geçmişte giydiği formalar, takımların kuruluş tüzükleri, müsabaka fotoğrafları ve daha birçok detay; müzede yer alacak unsurlar arasında konumlandı.

Ülkemizin elde ettiği tüm başarılar da, Türk Futbol Tarihi Müzesi içerisinde yerini aldı. Galatasaray’ın 2000 yılında elde ettiği UEFA Kupası ve Süper Kupa zaferleriyle birlikte; Milli Takım’ın 2002 Dünya Kupası Üçüncülüğü, alt yaş başarıları ve daha birçok başarı da müzede temsil edilen anlardan birkaçı olarak öne çıkıyor.

Osmanlı Devlet Arşivi’nden Belgeler Edinildi!

Şut ve Gol: Türk Futbol Tarihi Sergisi’ne konulması amacıyla, birçok farklı arşiv kaynağı tarandı. Osmanlı Devlet Arşivi’nde de futbola dair belgeler bulmayı başaran yetkililer; ülkemizde cumhuriyet öncesinde de faal bir konumda olan futbolun getirdiklerini bu sergiye aktarabildiler. Ayrıca cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Fenerbahçe ve Karşıyaka kulüplerini ziyaretlerinde imzaladığı anı defterleri de, Cumhurbaşkanlığı’nın sergisinde yer alan belgeler arasında öne çıkmakta. Ayrıca Milli Takım’ın kupalar haricinde elde ettiği başarılara dair belgeler ve diplomalar da; sergide gösterilen nadir bulunan belgelerden birkaçı arasına girdi.

Milli Takım’ın 1923’ten bu yana giydiği tüm formaların örneklerini bulma girişimlerini de başarıyla tamamlayan TFF ve Cumhurbaşkanlığı yetkilileri; bu süreçteki neredeyse tüm formaları görücüye çıkarmış oldu. Ay yıldızlı formayla birlikte yer alan diğer formalar ise; tarihlerinde bir asırı geride bırakan Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray, Altay ve Ankaragücü’nün 100. yıl formaları oldu. Milli Takım ve ülke futbolu tarihinde yer alan bazı başarılarda verilen yarım kupalar, Milli Takım forması giyen oyuncuların fotoğrafları, birçok yıldız ismin maç formaları, başarılarda yer alan toplar da; serginin parçaları arasında yer almakta.

Kulüplerin başarılarında öne çıkan detaylar, kulüpler için basılan pullar, Milli Takım efsanesi teknik direktörlerin şahsi eşyaları ve son yıllarda büyük başarılara imza atan Ampute Milli Takımı’nın kazandığı kupalar; sergi içerisinde merakla incelenecek objeler arasında. Futbolun dostluk ve kardeşlik içeren mesajları da, sergiye özel yapılan figürlerle desteklenecek.

Exit mobile version