Serie A Devi Juventus 125 Yaşında!

İtalya Serie A'nın dev ekibi Juventus, dün itibarıyla 125. yaşını kutladı.

juve1

Bu sezon taraftarlarının beklentilerini karşılayamayan Juventus, 125. yılını kutlamaya başladı. 1897’de Torino’nun Massimo D’Azeglio lisesi öğrencileri tarafından kurulan kulüp, kuruluşunun yalnızca 2 yıl sonrasında futbol faaliyetlerini yoğunlaştırmıştı. Günümüzde İtalya’nın en çok lig şampiyonluğu elde eden kulübü unvanını taşıyan siyah beyazlılar, isimlerine kulübü kuran öğrencilerin öğretmenlerinden aldıkları Latince kelime sayesinde kavuşmuştu. “Gençlik” anlamına gelen Juventus, İtalya’da “yaşlı kadın” lakabıyla da anılmakta.

Kulübün sosyal medya hesaplarından yayınlanan kutlama mesajında; efsane olmanın mirasa dönüştüğü ve gelecekle iç içe geçtiği bir kulüp olmanın verdiği mutluluktan bahsedilmekte. Sahada ve tüm alanda kalıpları yıkmayı başarmasına vurgu yapılan açıklamada, “gençlik” kelimesinin nesiller boyunca getirdiği tutku ve sorumluluğun da altı çizilmekte. Öte yandan geçmişle birlikte, gelecekteki hedeflerden dolayı duyulan gururu da belirten Juventus; 125. yıla gelmenin verdiği gururun yıllardan beri sürdüğünü de ifade etti.

İtalya’nın En Çok Kupa Kazanan Takımı!

Torino şehrinin ve İtalya’nın bir numaralı firması FIAT tarafından 1923’te satın alınan Juventus; Agnelli ailesiyle birlikte yaklaşık 100 yıldır büyük başarılara imza attı. Renklerini, dönemin İngiliz ekiplerinden Notts Country’den alan Juventus; boy gösterdiği hemen hemen her dönemde ülke içi ve dışındaki en istikrarlı kulüplerden biri oldu. 36 Serie A şampiyonluğu, 14 İtalya Kupası, 9 İtalya Süper Kupa başarılarıyla ülke içerisinde açık ara en çok kupa kazanan takım olma başarısını gösterdi. Bu başarı, gelişen tarihsel süreç boyunca ülke dışında da kendisini gösterdi.

İki kez UEFA Şampiyonlar Ligi’ni (1985, 1996) müzesine götüren Juventus; bir kez Avrupa Kupa Galipleri Kupası’nı (1984) ve üç kez de UEFA Kupası’nı (1977, 1990, 1993) kaldırdı. Bir kez Intertoto Kupası’nı da kazanma başarısı gösteren Juve; Şampiyonlar Ligi aldığı sezonlarda Kıtalararası Kupa’yı (1985, 1996) da elde etti. Son yıllarda Şampiyonlar Ligi’nde iki kez kupaya çok yaklaşan Torino devi; 2015 ve 2017’de bir numaralı kupayı Barcelona ve Real Madrid’e kaybetti.

İtalyan Futboluna Büyük Yıldızlar Kazandırdı!

Agnelli ailesinin bünyesinde olması sayesinde maddi sorunlarla neredeyse hiçbir zaman gündeme gelmeyen Juventus; son dönemde ailenin 3. kuşağı Andrea Agnelli yönetiminde borç problemlerini konuşmaya başladı. Her dönemde yaptığı sansasyonel transferlerle ve bünyesinden yetişen yıldızlarla fark yaratmayı başaran Juve; gelen oyuncuların da uzun yıllar emek vermesinin önünü açacak yapısıyla da yıllardır göz önünde. Özellikle de 90’lı ve 2000’li yıllarda takımın sembol isimleri olmayı başaran oyuncular; Juventus’un dünya çapındaki başlıca yüzleri oldular.

1993’te Perugia’dan alınan Alessandro Del Piero; “bayrak oyuncu” unvanını başarıyla taşıyan isimlerin başında geldi. 705 maçla Juventus tarihinin en çok maça çıkan oyuncusu da olan efsane isim, takımdan 2012 yılında ayrılmıştı. Ayrıca Del Piero, 290 golle takımın en çok gol atan ismi konumunda. Tarihin en iyi kalecilerinden Gianluigi Buffon ise, 17 yıllık kesintisiz Juventus kariyeriyle Del Piero’nun hemen ardından geliyor. İtalyan efsane, 685 maçta Juventus’un kalesini korudu ve Şampiyonlar Ligi haricindeki tüm başarıları bu kulüp bünyesindeyken gördü.

Son yıllardaki efsanelerde ise, İtalyan savunmacı Giorgio Chiellini öne çıkmakta. Fiorentina’dan 2004’te alınan Chiellini, bu sezon Los Angeles FC’ye transfer oldu ve toplamda 18 yılını Juventus bünyesinde geçirdi. Kulüp alt yapısından yetişen Gianpiero Combi, Pietro Rava, uzun süre başkanlık da yapan Boniperti, Bettega ve İtalyan futbolu efsanesi Paolo Rossi de; kulübün tarihçesinde önemli bir yer kaplıyor. Son dönemde alt yapıdan çıkan Claudio Marchisio ve Sebastian Giovinco gibi isimler de; taraftarların sempatisini kazanan diğer isimler olarak biliniyor.

Juventus’un 2000’li yıllardaki en çok konuşulan iki büyük olayı ise, günümüz taraftarlarının gündeminden düşmüyor. 2006’da şike iddiaları nedeniyle Serie B’ye düşürülen İtalyan devi; 2007’de yeniden Serie A’ya çıktı ve 2005 ile 2006 şampiyonlukları elinden alındı. 2012’de başarıları yeniden kazanmaya başlayan Juve; Serie A’da 9 yıllık bir kazanma serisi oluşturdu.

Exit mobile version