Milli Takım’ın EURO 2024’teki Muhtemel Rakipleri Netleşti!

UEFA Uluslar Ligi'nde grubundan lider çıkan Milli Takım, EURO 2024 Elemeleri'ne 4. torbadan katılacak.

euro2024 kura

Almanya’da düzenlenecek EURO 2024 için hazırlıklar başladı. UEFA Uluslar Ligi’nin grup aşamasının tamamlanması sonrasında, elemelere katılacak ülkelerin torbaları belli oldu. UEFA’nın resmi sitesinden yapılan açıklamada, Uluslar Ligi’nde alınan sonuçların torbaların belirlenmesinde büyük etki sağladığına değinildi. Ülke sıralamasına net bir biçimde etki eden Uluslar Ligi maçları; EURO 2024’ün kaderini etkileyecek kuraların da başlangıç sebebi olma yolunda.

10 gruptan oluşması beklenen EURO 2024 Elemeleri’nde; 7 grupta 5, 3 grupta ise 6 takım yer alacak. 9 Ekim Pazar günü çekilecek kuralarda, Türkiye’nin 4. torbada yer aldığı görüldü. Ülkemizin Avrupa sıralamasında epey gerilerde kaldığı gerçeğini gösteren bu aşama; kurada da zor anlar yaşanma ihtimalini yükseltmekte. Son iki Avrupa Şampiyonası’na katılmayı başaran Milli Takımımız; bu turnuvada ise kura şansına ihtiyaç duyabilir. Aksi halde Almanya’daki turnuvada bulunma ihtimali epey azalabilir.

Almanya’nın Frankfurt şehrinde çekilecek kuralarda toplamda 6 torba bulunuyor. Millilerimiz’in 4. torbada yer alması, son yıllardaki ülke puanı probleminin daha da büyüdüğünü netleştiriyor. Grubunu ilk iki sırada bitiren ekiplerin turnuva biletini aldığı elemelerde; 3. sıradaki en yüksek puanlı 3 takım ise Uluslar Ligi’nden gelecek takımlarla play-off oynayacak. Milli Takım’ın Uluslar Ligi grup liderliği sebebiyle play-off hakkının bulunması ise; EURO 2024’te var olabilmek için en önemli tesellilerden biri. Grupta ilk 2’ye girilememesi veya 3. sırada istenilen puanın yakalanmaması durumunda, Türkiye’nin Mart 2024’te play-off oynama hakkı bulunacak.

EURO 2020 Elemeleri’nde Torba Dizilimi Şu Şekilde:

1. Torba: Hollanda, Hırvatistan, İspanya, İtalya, Danimarka, Portekiz, Belçika, Macaristan, İsviçre, Polonya

2. Torba: Fransa, Avusturya, Çekya, İngiltere, Galler, İsrail, Bosna Hersek, Sırbistan, İskoçya, Finlandiya

3. Torba: Ukrayna, İzlanda, Norveç, Slovenya, İrlanda Cumhuriyeti, Arnavutluk, Karadağ, Romanya, İsveç, Ermenistan

4. Torba: Gürcistan, Yunanistan, Türkiye, Kazakistan, Lüksemburg, Azerbaycan, Kosova, Bulgaristan, Faroe Adaları, Kuzey Makedonya

5. Torba: Slovakya, Kuzey İrlanda, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Beyaz Rusya, Litvanya, Cebelitarık, Estonya, Letonya, Moldova, Malta

6. Torba: Andorra, San Marino, Lihtenştayn

EURO 2024 Elemeleri’nin kura çekiminin tarihi de belli oldu. 9 Ekim 2022 Pazar günü Frankfurt’ta yapılacak kurada, toplamda 53 ülkenin temsilcisi yer alacak. Bu ülkeler arasından 23’ü ise Avrupa Şampiyonası vizesi alacak. Ev sahibi Almanya’nın doğrudan katılması sebebiyle yer almadığı kura çekiminde; Ukrayna’daki savaş nedeniyle Rusya da bulunmuyor. Dünya Kupası sebebiyle 2022 sonlarında başlayamayan EURO 2024 Elemeleri; tüm Avrupa’da yaşanacak fikstür yoğunluğu nedeniyle Mart ayına kadar yapılamayacak. Mart ayında ise ilk iki maçın tamamlanması bekleniyor.

Türkiye’nin Avrupa Şampiyonası Geçmişi

Avrupa’nın uluslar arasındaki en önemli kupası olan EURO’da, Milli Takım’ın toplamda 5 kez katılım sağladığı görüldü. İlk kez katıldığımız 1996’da, 3 maçtan da puan alınmadan dönülmüştü. EURO 2000’de ise Millilerimiz;  çeyrek finale kadar yükselmişti. Portekiz’e elenme süreci sonrasında Dünya Kupası başarısını elde eden Türkiye; EURO 2004’e ise play-off turunda veda etmişti.

EURO 2008’de son dakikalarda kazanılan galibiyetlerle dikkat çeken Milli Takım; bu turnuvada finali son anda kaçırdı. Almanya’ya uzatma dakikalarında yenilen Türkiye; izleyen her futbol severi kendisine hayran bıraktı. Ancak son 2 Avrupa Şampiyonası’nda ise beklentilerin çok uzağında kalındı. EURO 2016’da takım için kavgalar gündemde kalırken, grup aşamalarında yalnızca 3 puan alındı ve gruptan çıkılamadı. EURO 2020’de ise, hiçbir maçtan puan çıkmadı ve yalnızca 1 gol atıldı.

Exit mobile version