MHK’da Başkan Değişti! Yeni Başkan Lale Orta Oldu!

Son dönemde yaşanan hakem skandalları sonrasında MHK Başkanı Sabri Çelik görevi bıraktı. Yerine Lale Orta getirildi.

lale orta 1

Uzun süredir hakemler içerisinde yaşanan kriz ortamı, bu yıl Merkez Hakem Kurulu’nda (MHK) bir değişiklik yapılacağını işaret etmekteydi. Geçtiğimiz sezonlarda da birçok kez MHK Başkanı’nı değiştirerek hakem problemlerini çözmeye çalışan Türkiye Futbol Federasyonu (TFF); bu dönemde de çözümü değişiklikte gördü. Sabri Çelik’in görevden ayrılmasının ardından boşta kalan MHK Başkanlığı koltuğu, hakem camiasının sevilen figürlerinden Lale Orta’nın oldu.

Sivasspor – Galatasaray ve Gaziantep FK – Beşiktaş maçlarında yaşanan olaylar sonrasında değişikliğin kaçınılmaz olduğunu düşünen futbol kamuoyu; buna rağmen hakemlerin kalite probleminin çözülemeyeceğini vurgulamakta. Yabancı hakem iddialarının ayyuka çıktığı bu dönemde, yeni MHK’nın sezonun sonuna dek güvenli bir biçimde hakemleri sevk ve idare etmesi isteniyor. Ancak tüm takımların hakemlerden yana problemler yaşadıklarını iddia etmesi; sorunun çözümsüz bir noktaya doğru ilerlemesinin de muhtemel olduğunu gösteriyor.

İlk Kadın MHK Başkanı Lale Orta

TFF’nin kamuoyuyla paylaştığı açıklamayla duyurulan MHK değişikliği; hakem camiasında bir başka ilkin daha yaşandığını gösterdi. Türkiye liglerinin ilk kadın hakemi, ilk kadın futbol antrenörü ve FIFA’dan kokart elde etmiş ilk kadın hakemler arasında yer alan Lale Orta; MHK Başkanlığı’na getirilen ilk kadın olma unvanını da elde etti. Lale Orta’nın önderliğinde Türk hakemliğinin üst seviyelere çıkacağına inandığını açıklayan TFF; kendisine yeni üstlendiği bu görevde başarılar diledi.

Son dönemde MHK’nın başına geçen en üst düzey eski hakem olduğu bilinen Lale Orta; geçtiğimiz haftaya kadar yayıncı kuruluş beIN Sports’taki Trio isimli programda hakem kararlarını yorumlamaktaydı. Dün resmiyet kazanan bu kararla birlikte, Trio programının yeni bölümü de Lale Orta’nın eksikliğinde yayınlandı.

Lale Orta’nın başkanlığını üstlendiği MHK’nın yeni üyeleri ise şöyle; Tolga Özkalfa, Ahmet İbanoğlu, Cemalettin Ali Kunak, Prof. Dr. Ali Kızılet, Süleyman Abay, Sadettin Güler, Aynur Aysun Akar, Hamza Mısır.

Lale Orta Kimdir?

80’li yıllarda TFF’nin antrenörlük kurslarını tamamlayan Lale Orta; ülkemizin ilk kadın futbol antrenörü olmayı başarmıştı. Sonrasında hakemlik eğitimi alan Orta, ilk kadın futbol hakemi olmasıyla dikkatleri üzerine çekti. Üst seviye liglerde maç yönetmeye kısa bir süre içerisinde başlayan Lale Orta; 1999 yılında ise Süper Lig‘deki ilk maçını yönetti. Bu dönemde FIFA’nın seçtiği 54 kadın hakemden biri olan Orta; Dünya’da FIFA kokartı takan ilk kadın hakemler arasına adını yazdırdı.

Sahalardaki kariyerinin ardından akademik kariyerini de devam ettiren Lale Orta; birçok üniversitede akademisyenlik görevleri üstlendi. Okan Üniversitesi’nde Spor Bilimleri Bölümü’nün başkanlığını yapan Orta, 2020 yılında profesörlük unvanını da elde etti. 2005 yılında UEFA Kupası Kadınlar Final Maçı’nı yönetme şansına da erişen Orta; hakem idaresinde ilk defa dün itibarıyla görev aldı.

Exit mobile version