Katar’ın Dünya Kupası Kuralları Belli Oldu!

20 Kasım'da Katar'da başlayacak Dünya Kupası için belirlenen şartlar gündeme damga vurdu.

dunya kupasi 2

Futbolun bir numaralı organizasyonu Dünya Kupası, 20 Kasım’da Katar’da başlayacak. 18 Aralık’a kadar sürmesi planlanan kupada, ev sahibi ülke olan Katar’ın yasaları da çok konuşuldu. Şeriat kurallarını yasa haline getirmesiyle bilinen Katar; bu nedenle büyük bir çoğunluğu Müslüman olmayan farklı ülke taraftarları için orta yollar bulma çabası içerisindeydi. Son yapılan düzenlemelerle taraftarlara kısa süreli alkol alma hakkını tanıyan Katar yönetimi; bu opsiyon haricinde birçok noktada kısıtlamalarını sürdürmeye devam edeceğini belirtti.

FIFA’nın eski başkanı Sepp Blatter; turnuvanın zamanında yapılamayacak olması ve yasaklarla mücadele süreci sonrasında, 2022 kararı için pişmanlığını açıkça belirtti. O dönem 2022 Dünya Kupası’nın ABD’de yapılması için anlaşmaya vardıklarını aktaran Blatter; sonraki süreçte ise başka dinamiklerin devreye girdiğini ve ev sahibi ülkenin Katar olduğunu ifade etti. Blatter ve dönemin FIFA yöneticileri hakkında açılan davalar nedeniyle; sürece giren başlıca unsurun para olduğu iddia ediliyor. ABD ise, Meksika ve Kanada’yla birlikte 2026 Dünya Kupası’nın ev sahipliğini aldı.

Dünya Kupası’nda ilk defa uygulanacak olan pek çok yasak; ülkelerin taraftarlarına zorlu anlar yaşatabilir. Önceki kupalarda gündeme gelmeyen şeriat odaklı bu kurallar; özellikle de Müslüman olmayan taraftarların Katar’da zorlanma ihtimalini arttırmakta. Ülkenin LGBTİ+ hareketine karşı olması sebebiyle, birçok katılımcı tarafından protesto edileceği konuşulmakta. Öte yandan stadyum inşaatlarında ölen insanlar nedeniyle hiçbir soruşturma açmayan Katar yönetiminin; bu sebeple de protestolarla karşı karşıya kalması bekleniyor.

2022 Dünya Kupası’nda Katar’ın Uygulayacağı Yasaklar!

Katar’a maç izlemek, ülkesini desteklemek ve futbolun en büyük turnuvasına tanık olmak için gidecek kişilerin; ülke şartları nedeniyle uygulaması gereken kurallar, ülkelerin federasyonlarına iletildi. Katar’ın taraftarlara belirttiği şartlar şu şekilde;

– Stada içkiyle gelmek yasak.

– Stat etrafındaki barlar, maçtan sonra 1 saat açık kalacak.

– Taraftarlar sadece otellerde ve belirlenen taraftar alanlarında alkol tüketebilecek. Bunların dışında olan alanlarda alkol tüketimi ve sarhoşluk kesinlikle yasak.

– Kavga ve kamu malına zarar verilirse tutuklamalar yapılacak.

– Toplum içinde flörtleşmek yasak.

– Stada maç izlemeye gelen kadınlar omuzdan dize kadar örtülü kıyafetlerle mütevazi giyinecek.

– Yüksek sesli müzik dinlemek ve küfür etmek yasak.

– Domuz eti yasak.

– Dini mekanlar başta olmak üzere kamusal alanlara saygı gösterilecek.

Katar yönetiminin kurallarda esnek olup olmayacağı ise, taraftarların başlıca merak konusu oldu. Ülke vatandaşlarına koyduğu kuralları sert bir biçimde uygulayan Katar’ın; yurt dışından gelecek taraftarlarda ise aynı tutumla ilerleyip ilerlemeyeceği bilinmiyor.

Exit mobile version