İspanya’da Luis Enrique Dönemi Sona Erdi!

İspanya'nın Dünya Kupası'ndan elenmesi sonrasında teknik direktör Luis Enrique görevi bıraktı. Yerine Luis de la Fuente geldi.

de la fuente

2022 FIFA Dünya Kupası‘nın ardından İspanya’da şok bir gelişme yaşandı. İspanya Milli Takımı’nın teknik direktörlüğünü üstlenen Luis Enrique; takımının son 16 turunda Fas’a penaltıların ardından elenmesi sonrasında görevini bıraktı. Federasyonun da yaşanan tartışmaların ardından bu yönde bir fikrinin olduğu ve ayrılık planının karşılıklı yapıldığı iddiaları da gündemde yer alıyor. EURO 2020’de elde ettiği başarıyla dikkatleri üzerine çeken İspanya için, o dönemden bu yana “geleceğin takımı” ifadeleri kullanılıyor.

Luis Enrique’nin son iki yıldır üzerine çalıştığı milli takım yapısı, İspanyol basını tarafından çokça tartışılmakta. EURO 2020’deki ekibin içerisinde Real Madrid’den oyuncu olmaması ve kaptan Sergio Ramos’un takıma dahil edilmemesi; İspanyol basınındaki çalkantıları arttırmıştı. 2021 yazında yapılan kupada yarı finale kadar yükselen İspanya; ortaya konulan futbolla da ülkedeki tüm halkları tatmin edebilmişti. Ancak Dünya Kupası’nda beklentilerin altında bir grafik yakalanması; tecrübeli çalıştırıcının yeniden tartışılmasına yol açtı.

Dünya Kupası kadrosunda da Sergio Ramos’un olmaması, tepkilerin başlangıç noktası konumundaydı. Ancak Manchester United’ın yıldız ismi David De Gea’nın da kesik yemiş olması, İspanyol basınında Luis Enrique’ye yönelik tartışmaların çoğalmasına neden olmuştu. Basın toplantılarındaki tartışmalar sebebiyle katılım sağlamayan İspanyol çalıştırıcı, bu durum yerine Twitch üzerinden yayın açmaktaydı.

2018’den bu yana takımı çalıştıran Luis Enrique, 2019’da ise 6 aylık bir ara verdi. Kızının vefatı sebebiyle verdiği bu zorunlu aranın ardından takıma dönen ünlü teknik direktör; takımıyla EURO 2020 ve Dünya Kupası’na katılma şansı yakaladı. 2015’te Barcelona’da kazandığı Şampiyonlar Ligi’yle de tanınan 52 yaşındaki antrenör; bu dönemin ardından birçok Avrupa ekibinin listesine girebilir.

de la Fuente Dönemi Başladı!

Luis Enrique’yle yolları ayıran İspanya Futbol Federasyonu, milli takımın başına iç yapısından bir ismi getirmeyi ve ünlü teknik adamın sistemini sürdürmeyi uygun gördü. Alt yaş milli takımlarında gösterdiği performansla takdir toplayan Luis de la Fuente; İspanya Milli Takımı’nın yeni teknik direktörü oldu. Takımın başına ünlü bir isim getirmemeyi tercih eden federasyon; bu tercihinde sistemin devamlılığını ve liyakati esas aldıklarını belirtti.

2013 yılından bu yana İspanya’nın alt yaş milli takımlarını çalıştıran Luis de la Fuente; katıldığı turnuvalarda adından söz ettirmeyi başardı. 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları’nda İspanya U23’e gümüş madalya kazandıran isim olarak öne çıkan de la Fuente; 2015’te 19 Yaş Altı Milli Takım’ını, 2019’da ise 21 Yaş Altı Milli Takımı’nı Avrupa şampiyonu yapma başarısını elde etti. de la Fuente’nin A Milli seviyedeki ilk sınavı, Mart ayında oynanacak EURO 2024 elemeleri olacak.

Exit mobile version