İran Milli Takımı, Maç Öncesinde Çalan Milli Marşı Söylemedi!

İran Milli Takımı, maçtan önce yapılan seremonide milli marşı söylemedi. Oyuncuların gösterdiği tepkinin, son dönemde alınan 15 bin idam kararı nedeniyle olduğu düşünülüyor.

iran futbol

İran’da yaklaşık iki aydır devam eden özgürlük odaklı eylemler gitgide büyüyor. Üniversite ve genç kuşak odaklı başlayan eylemlerde binlerce kişi gözaltına alındı. 41’i çocuk 304 kişi ise yaşamını yitirdi. 13 Eylül’de ahlak polisleri tarafından dövülmesi sonucunda hastaneye kaldırılan Mahsa Amini; 16 Eylül’de hayatını kaybetmişti. Bu olayla birlikte başlayan isyan süreci, İran’da kadınlara getirilmiş olan başörtü zorunluluğu ve şeriat baskısını kapsıyor. Ülkede yapılan protestolar, hayatın birçok alanına da net bir biçimde yansımaya devam ediyor.

Geçtiğimiz günlerde protestolarla alakalı yapılan mahkemede 15 bin protestocu için idam kararı verildi. Bu durum üzerine ülkedeki protesto sürecinde yaşananlar katlanarak devam etti. İran içerisinde bulunan tüm şehirlerde eylemlerin yoğunluk kazandığı ve vatandaşların büyük bir kısmının eylemcilerden yana olduğu görülmekte. Ancak şeriat odaklı ilerleyen hükûmet yetkilileri, polis ve yargı; sert tutumlarından geri adım atmama yönünde bir tavır takınmaktalar. 15 bin idam kararının öncesinde de ülke dışındaki İranlılar’ın tepkileri konuşulmaktaydı. Ancak bu kararın ardından oluşan tepkiler; hem ülkede hem de Dünya’da karşılık buldu.

Birkaç gün önce Tayland’da düzenlenen Asya Sutopu Şampiyonası’na katılım hakkı elde eden İran; şampiyonadan çekildiğini açıkladı. Turnuvada boy gösterdikleri ilk anda milli marşı söylemedikleri görülen İranlı sutopu oyuncuları; ülkede yaşanan olaylarda mağdur olan insanlara “sessiz kalarak” destek vermiş oldular. Milli marşın söylenmemesi sonrasında ülke yönetiminden gelen baskı sebebiyle çekildiği iddia edilen takım; sosyal medyada yapılan paylaşımlar sayesinde gösterdikleri tepkiyi ölümsüz hale getirdiler.

İran Futbol Takımı Da Milli Marşı Söylemedi!

İran’da sutopu takımının gösterdiği tepki çok konuşulmaktaydı. Ancak ülkedeki en popüler unsurlardan futbol milli takımının da benzer bir tepki göstermesi; ülkedeki isyancılarda daha büyük bir coşkuya neden oldu. İran Futbol Milli Takımı; Nikaragua’yla yaptıkları hazırlık maçı öncesinde yapılan törende, stadyumda çalan milli marşa eşlik etmedi. İlk 11’den yalnızca iki oyuncunun marşı söylediği, kalan 9 kişinin ise marş esnasında sessiz kaldığı kayıtlara geçti. İslam Cumhuriyeti marşını söylemeyen futbolcuların görüntüsü; kısa sürede sosyal medyada gündem konusu oldu.

Ülkedeki protestolara bu şekilde destek veren ve hükûmetin tutumuna eleştirel bir duruş ortaya koyan futbolcular; İran halkının büyük bir kesiminden teşekkür aldı. Ancak rejim yanlısı olan vatandaşlardan ise sert tepkilerin gecikmediği görüldü. Önümüzdeki hafta başlayacak Dünya Kupası’nda ABD, İngiltere ve Galler’le aynı grupta yer alan İran’ın; kupada oynayacakları diğer maçlarda da benzer bir tepkiyle maç önü törenlerinde boy göstermesi bekleniyor.

Nikaragua maçına tepkili bir seremoniyle çıkan İran, rakibini 1-0 mağlup etmeyi başardı. Asya Elemeleri’nde grup lideri olarak Katar’a gitme hakkı kazanan İran’ı, Portekizli antrenör Carlos Queiroz çalıştırıyor.

Exit mobile version