Barcelona’da Lisans Krizi Çıkabilir!

Barcelona'nın yaptığı transferlerin lisansının henüz çıkarılmaması, takımın yeni bir hezimetle karşılaşmasına neden olabilir.

lewa

La Liga‘nın dev ekibi Barcelona’da ekonomi odaklı kriz devam ediyor. Yeni sezona büyük transferlerle giren Barça; takımı ligde ve Avrupa’da başarılı olabilecek bir seviyeye çıkarmıştı. Ancak La Liga’nın maaş limiti kuralları gereği, yeni oyuncularına lisans çıkartamayan Katalan ekibi; limitin seviyesine gelebilmek için önemli bir çaba sarf ediyor. Takımın borçları nedeniyle limitinin daha da kısıtlandığı tespit edilirken, bu durumun takıma katılan yeni yıldızlara da doğrudan etki edeceği konuşulmakta. Sezonun başlamasına iki gün kalmasına rağmen krizi çözmekte zorlanan Barcelona; yaptığı transferleri elinden kaçırma ihtimaliyle karşı karşıya kalabilir.

Sezon öncesinde kulübe transfer kaynağı yaratabilmek adına önemli hamleler yapan Joan Laporta; dünya çapındaki müzik dinleme platformu Spotify’la uzun vadeli bir sponsorluk anlaşması imzalamıştı. Barcelona’nın yüz yıllık stadyumu Camp Nou’a isim sponsorluğuna varacak seviyede bir anlaşma elde eden Laporta; bir yandan da La Liga yayın hakları pastasındaki haklarının bir kısmını erkenden harcamak zorunda kaldı. Kulübün orta ve uzun vadedeki geleceğini zora sokmasından korkulan bu hamleler, yeni sezonda ve sonrasında daha güçlü bir takım yapısı elde etmek için yapıldı.

Transfer döneminde bonservis bedellerine tam 153 milyon euro harcayan Barça; teknik direktör Xavi Hernandez’in istediği neredeyse tüm mevkileri güncellemeyi başardı. Stoper hattına Andreas Christensen ve Jules Kounde’yi ekleyen Barcelona yönetimi; orta sahaya Franck Kessie, sağ kanada Raphinha ve santrfora Polonyalı efsane Robert Lewandowski’yi dahil etti. Ancak geçtiğimiz sezonki ekonomik kriz nedeniyle Messi’yi dahi kaybeden Barcelona’nın; bu sezon yaptığı bu dev hamlelerin hangi bütçeyle karşıladığı merak edilmekte. Kamuoyunun aklını karıştıran bu durum, La Liga yönetiminin ve oyuncuların da şüpheli yaklaşımlarına neden oldu.

Kessie ve Christensen Barcelona’nın Elinden Kaçabilir!

La Liga’nın yaptırımları gereğince yeni transferlerin hiçbirine lisans çıkartamayan Barcelona; bu problemi çözmemesi halinde iki yeni oyuncusunun kadrodan ayrılmasına neden olabilir. Chelsea’daki kontratının bitmesiyle Barcelona’ya imza atan Christensen ve Milan’la şampiyonluk kazandıktan sonra Barça’ya gelen Kessie; takımın ilk maçına kadar lisanslarının çıkmaması halinde ayrılma hakkını elde edecekler. Kontratlarını hazırlarken bu maddeleri ekleyen yıldız isimler; Barcelona’nın sezon öncesindeki en önemli kayıpları olmaya oldukça yakınlar. La Liga’daki ilk karşılaşmaya yalnızca 2 gün kalması, Katalan ekibinin sorunu çözmesi için acil yaptırımlara başvurması gerekliliğini ortaya koyuyor.

ABD basınında yer bulan Barcelona haberinde; diğer transferlerde bu gibi bir sıkıntı olmadığı bilgisine yer verilmekte. Ancak Lewandowski, Kounde ve Raphinha gibi yıldızların lisanslarının Eylül başına kadar çıkarılmaması; daha büyük bir sorunu beraberinde getirecek. Üç yıldızın da Ocak ayına dek oynayamayacağı bir senaryonun ortaya çıkması, Barcelona cephesinde hem maddi hem de manevi boyutta zarara yol açabilir. Barcelona yönetiminin kendi kaynaklarından satış yaparak limiti açma isteği ise; La Liga yönetimi tarafından reddedildi. Joan Laporta ve ekibi; bu sorunu çözebilmek için farklı opsiyonlara başvuracak.

Barcelona’nın yaz aylarının ilk günlerinden bu yana bütçe üretmek adına beklenmedik yollara başvurduğu tespit edildi. Kulübün medya yatırımlarını içeren Barça Studios’un %25’ini sattıklarını açıklayan Joan Laporta; öte yandan La Liga yayın haklarındaki 25 yıllık paylarının %25’ini de devretmişti. Bu sayede kulübe 800 milyon euroya yakın para sokan Laporta; gelecek yatırımlarına dair hiçbir endişelerinin olmadığını açıklamıştı. Bu krizin çözülebilmesi için oyuncu satışını da düşünen yönetim; Frenkie de Jong’u listenin en üst sırasına koymayı hedefliyor.

Exit mobile version