Avrupa Artistik Cimnastik şampiyonu olan Adem Asil kimdir?

Antalya'da düzenlenen 10. Erkekler ve Kadınlar Avrupa Artistik Cimnastik Şampiyonası'na milli sporculardan Adem Asil, erkekler genel tasnifte 84.965 puanla altın madalya kazanarak Avrupa şampiyonu oldu.

Avrupa Artistik Cimnastik sampiyonu olan Adem Asil kimdir Habermeydan

Antalya’da düzenlenen 10. Erkekler ve Kadınlar Avrupa Artistik Cimnastik Şampiyonası’na milli sporculardan Adem Asil, erkekler genel tasnifte 84.965 puanla altın madalya kazanarak Avrupa şampiyonu oldu.

11-16 Nisan 2023 tarihleri arasında Antalya Spor salonu’nda yapılan 39 ülkeden 319 sporcunun katıldığı 10. Avrupa Artistik Cimnastik Şampiyonası’nda Milli takımdan Adem Asil ve Ahmet Önder erkekler genel tasnif finali’nde madalya için mücadele etti.

Mücadele sonunda Adem Asil, 84.965 puanla Avrupa şampiyonu olurken, Büyük Britanya’dan Jarman Jake 83.463 puanla ikinci, Ukrayna’dan Illia Kovtun ise 83.032 puanla üçüncü sırada yer aldı.
Milli sporcu Ahmet Önder ise finali 78.265 puanla 21’inci sırada sonlandırdı.

Şampiyonluğu kazandığı an İzmir’de kendisini yetiştiren Erkekler Artistik Cimnastik Milli Takım Antrenörü Yılmaz Göktekin’e sarılarak kutlayan Adem Asil, kendi evinde altın madalyaya ulaştığı için çok mutlu olduğunu söyledi. Artık gözünü alet finallerine diken Adem, “Çok mutluyum ama her şeyden önce çok gururluyum. Avrupa Şampiyonu olmak, hikayeme yeni bir sayfa eklemek için bugün podyumdaydım. Ve ne mutlu bana ki kendi evimde, kendi seyircim önünde genel tasnif finalinde altın madalya kazandım. Kariyerimin en unutulmaz günlerinden birini yaşıyorum. Yola çıktığım ilk günden beri hedefim her zaman kendi hikayemi en iyi şekilde yazarak kendi sportif mirasımı oluşturmak oldu. Şimdi sırada alet finalleri var” açıklamasını yaptı.

Avrupa Artistik Cimnastik şampiyonu olan Adem Asil kimdir?

Boy-Ağırlık : 160/65 kg

Adem Asil (Abdelrahman Elgamal) 21 Şubat 1999 yılında Mısır’ın İskenderiye kentinde doğdu. Cimnastiğe Mısır’da başlayıp 2017 senesinde, Mısır’dan Türkiye’ye taşınmış, Antrenör Yılmaz Göktekin ve milli sporcularla birlikte kariyerini sürdürmek için İzmir’e yerleşen Adem Asil, ailesini yıllardır göremedi. Türkiye’ye 18 yaşında gelerek Yılmaz Göktekin ve ailesinin yanında misafir olan Adem, Ege Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu’nda okuyarak çok akıcı şekilde Türkçe’yi öğrendi. Türk vatandaşlığına geçerek Abdelrahman Elgamal olan adını değiştiren Adem, ülkesinde kalan ailesinin yanına senelerdir gidemedi. Türkiye için ilk defa yarışan ve 2020 Artistik Jimnastik Dünya Kupası Bakü’de yapılan turnuvaya katıldı. Elgamal, 2021 yılında Adem Asil adı altında yarışmaya başladı.

KARİYERİ

Adem Asil (Abdelrahman Elgamal) Mısır’ın İskenderiye kentinde 21 Şubat 1999 tarihinde doğdu.
Mısır milli takımının bir üyesi olan Elgamal, 2017 FIG Artistik Jimnastik Dünya Kupası serisinin Fransa’daki Internationaux de France veya Paris World Challenge Cup’a ve Bulgaristan’daki Varna World Challenge Cup’a, ayrıca Montreal, Kanada’da 2017 Dünya Artistik Jimnastik Şampiyonasına katıldı.

2017 yılında anne ve babasını Mısır’da bırakarak Türkiye’ye taşındı. Eğitimine Türkiye’de devam etti ve Türk vatandaşlığına başvurdu. Vatandaşlığa kabul edildikten sonra ilk kez Azerbaycan Bakü’de düzenlenen 2020 FIG Artistik Jimnastik Dünya Kupası serisinde Yer Hareketi etkinliğinde Türkiye adına yarıştı. Mersin’de düzenlenen 2020 Avrupa Erkekler Artistik Jimnastik Şampiyonası’nda Takım etkinliğinde sakatlanmasına rağmen gümüş madalya kazandı.

Elgamal, 2021 yılında Adem Asil adı altında yarışmaya başladı. 2022 Akdeniz Oyunları’nda altın madalya kazandı.

Türkiye’nin Konya kentinde  düzenlenen 5. İslami Dayanışma Oyunları’nda Erkekler artistik bireysel toplam Adem Asil, altı alette toplamda 84.900 puan alarak altın madalyaya kazandı. Adem Asil, Ahmet Önder ve Ferhat Arıcan’dan oluşan Artistik Cimnastik Erkek Milli Takımı, 168.550 puanla altın madalya elde etti. Erkekler halka aletinde altın, atlama beygirinde gümüş, yer hareketlerinde bronz madalya kazandı.

Almanya’nın Münih kentinde Olympiahalle’de  düzenlenen 2022 Avrupa Erkekler Artistik Jimnastik Şampiyonası’nda halka aletinde gümüş madalya, bireysel toplam ve Artistik Cimnastik Erkek Milli Takımı ile takım müsabakalarda bronz madalya kazandı. Bireysel toplamda Ahmet Önder ile birlikte Türkiye’ye organizasyon tarihinde ilk madalyalarını kazandırdı.

Exit mobile version