Arda Turan Futbolu Bıraktı!

Türk futbol tarihinin en önemli işlerinden birkaçına imza atan Arda Turan; dün itibarıyla futbol hayatına son verdi.

arda1

Ülkemiz futbolunun 2000’li ve 2010’lu yıllardaki en önemli isimlerinden Arda Turan, futbolu bırakma kararı aldığını açıkladı. Oynadığı dönemde yaşadığı polemikler, inişli çıkışlı süreçler, gurur duyduran ve yüz kızartan olaylarla Arda; Türk futbolunda hem iyi hem de kötü izler bırakan bir isim oldu. 35 yaşındaki yıldızın, futbol kariyeri sonrasında da Galatasaray’da görev alması bekleniyor.

Bayrampaşa’nın Altıntepsi mahallesinde yetişen ve bu mahallenin amatör takımıyla futbola adım atan Arda Turan; Galatasaray alt yapısına geçmesiyle birlikte yeteneklerini kanıtlamaya başladı. 2005 yılında ilk kez A Takım listesine yazılan Arda, sonraki yıllarda ise takımın genç yetenekleri arasında önemli bir konuma geldi. 2006’da 6 aylığına Manisaspor’a kiralandı ve o dönem gösterdiği performansla Galatasaray kadrosu için önemli bir alternatif olarak görülmeye başlandı.

2006 yılından itibaren Galatasaray’da forma şansı bulmaya başlayan Arda Turan, ilk sezonuyla birlikte yeteneklerini gösterdi ve takımın yıldız isimleri arasına girdi. A Milli Takım’ın ana kadrosunda da boy gösteren yıldız oyuncu; Galatasaray’da formda geçen iki sezonun ardından EURO 2008’de Milli Takım içerisinde yer aldı. Turnuvada yarı finale kalınmasında önemli pay sahiplerinden biri olan Arda, Avrupa takımlarının izleme listelerinde yer almaya başladı.

2011 yılına dek Galatasaray formasını terleten Arda Turan; 189 maçta 44 gole imza attı. İlk Galatasaray döneminde 1 lig, 1 kupa ve 1 Süper Kupa kazanan Arda; 2011’de 13 milyon euro karşılığında Atletico Madrid’e transfer oldu. Dönemin Süper Lig satış rekorunu kıran başarılı oyuncu, Avrupa’da boy gösteren ender Türk yeteneklerden biri olarak görülmekteydi.

Atletico Madrid ve Barcelona’da Üst Düzey Kariyer Yaptı!

Atletico Madrid’de forma giydiği ilk zamanlarda problemli bir süreç geçiren Arda, takımın başarısızlığı sebebiyle istediği forma şansını bulamamaktaydı. Aynı sezon içerisinde şu anki teknik adam Diego Simeone’nin takımın başına geçmesi; Atletico’nun ve Arda’nın kariyerini doğrudan etkiledi. Atletico Madrid’in önemli oyuncularından biri olan milli yıldız, 4 sezon boyunca takımıyla 178 maçta 22 gole imza attı. 1 UEFA Avrupa Ligi, 1 La Liga, 1 UEFA Süper Kupa, 1 İspanya Süper Kupa kazanma şansına erişen Arda Turan; bu başarılarla ülkenin en kariyerli oyuncuları arasında zirveye oturdu. Ayrıca Atletico Madrid formasıyla Şampiyonlar Ligi finalini de yaşayan Arda, büyük finalde sakatlığı nedeniyle maçı tamamlayamamış ve takımı da maçı son dakikalarda kaybetmişti.

2015 yılında Barcelona tarafından istenen Arda Turan; dönemin Şampiyonlar Ligi şampiyonuna 34 milyon euro karşılığında transfer oldu. Neymar’ın sakatlığıyla başlayan sezonda bolca forma şansı bulan başarılı oyuncu; Barcelona hücumuna ilk sezonlarında önemli katkılar sağladı. Barcelona formasıyla 55 maçta 15 gol kaydeden Arda Turan; La Liga, UEFA Süper Kupa ve İspanya Süper Kupası başarılarını burada da tekrarladı. FIFA Kulüpler Dünya Kupası zaferi ise, yıldız ismin madalya hanesine bir yenisini ekledi.

Milli Takım Dönemi ve Düşüş Süreci

EURO 2016’nın başlangıcıyla birlikte polemiklerle anılmaya başlanan Arda Turan; turnuva esnasında ve turnuva sonrasında Fatih Terim’le yaşadığı sürtüşmeyle gündeme gelmekteydi. Bu dönemde Milli Takım kariyerine nokta koyan yıldız isim, 2017 itibarıyla Barcelona’da da düşüş sürecine girdi. Disiplin problemi yaşaması sebebiyle kadrodan gönderilmek istenen tecrübeli oyuncu; Avrupa’dan teklifleri kabul etmeye yanaşmadı. 2018 Ocak’ta Medipol Başakşehir’in kiralama teklifine evet diyen Arda, ikinci Türkiye kariyerine başlamış oldu.

2 yıl boyunca Başakşehir’de kiralık oynayan Arda, 2020 Ocak’ta takımdan ayrıldı. Barcelona’yla kontratının tamamlanmasıyla birlikte Galatasaray’a imza atan tecrübeli hücumcu; ikinci Galatasaray kariyerinde de istenen performansa ulaşamadı. Bu dönemde 2 sezonda 50 maçta boy gösteren Arda, 4 gol kaydetti. Fiziğiyle ve performansıyla eleştirilerin odağına oturan 35 yaşındaki oyuncu; Galatasaray’a döndüğü süreçte Fatih Terim’le barışmasıyla dikkat çekmişti.

A Milli Takım’da 100 maçta forma giyen Arda, bu müsabakalarda 17 gol kaydetti. Milli Takım’la 2 Avrupa Şampiyonası oynaması ise, ülke futbolundaki ender başarılardan biri olarak tarihte yerini aldı.

Exit mobile version