Yılmaz Gruda Kimdir? Sağlık Durumu Nasıl?

Yeşilçam'dan bu yana oyunculuk kariyerini sürdüren Yılmaz Gruda, yaşadığı sağlık problemiyle sevenlerini korkuttu.

yilmaz gruda 1

Usta oyuncu Yılmaz Gruda, sevenlerini şaşırtan ve üzen bir haberle gündem oldu. Menajeri Tümay Özokur tarafından hastanede kaldığı belirtilen tecrübeli ismin sağlık durumuna dair henüz bir haber gelmedi. Gece saatlerinde Yılmaz Gruda’nın Şişli Etfal Hastanesi Seyrantepe Kampüsü’nde tedavi gördüğünü belirten Özokur; emektar ismin bir an önce yoğun bakıma alınması gerektiğini, Sağlık Bakanlığı’nı etiketleyerek paylaşmıştı. Son birkaç gündür hastanede olduğu da belirtilen Gruda’nın sevenleri, sağlık durumunun bir an önce iyiye yönelmesini bekliyor.

Türkiye’nin sinema, tiyatro ve şiir tarihindeki en önemli figürlerden olan Yılmaz Gruda kimdir? Bugüne kadar neler yapmıştır? Bu gibi sorular ve yanıtları, yazının ilerleyen bölümlerinde okuyucuyla buluşuyor.

Yılmaz Gruda’nın Hayatı

14 Temmuz 1930 tarihinde İstanbul’da dünyaya gelen Yılmaz Gruda; oyunculuk kariyerinde gösterdiği üstün performanslarla hatırlanıyor. Oyunculuk haricinde birçok farklı işi de yapmış olmasıyla bilinen ünlü isim; 92 yıllık hayatına birçok farklı deneyim sığdırdı. Ankara Ticaret Lisesi’ndeki eğitimini yarıda bırakarak çalışma hayatına atılan Yılmaz Gruda, memuriyet kariyerine atıldığı bu dönemde şiirle ilgilenmeye başladı. Dönemin önemli dergilerinde şiirleri yayınlanan Gruda; dönemdaşı olan birçok şairin de övgüyle bahsettiği isimlerdendir.

Şiirle ilgilendiği dönemde oyunculuk yapmaya da başlayan Yılmaz Gruda, 1956 yılında Cep Tiyatrosu’nda kariyerinin ilk deneyimlerini yaşadı. Küçük Tiyatro’da kariyerini bir süre daha ilerleten ünlü isim, bir dönem daha memuriyet yaptıktan sonra yeniden tiyatro sahnelerine döndü. Dönemin genç aktristi Ayşen Erman’la 1965’te evlenen Gruda, başarılı oyuncunun ilerleyen dönemlerde de Ayşen Gruda olarak bilinmesinin başlıca sebebi oldu. 60’lı yıllarda ünlü şair Attila İlhan’la birlikte Mavi Hareketi’ni de başlatan Gruda; şiirle birlikte tiyatro hayatını da uzun yıllar boyunca devam ettirmeyi başardı.

90’lı ve 2000’li yıllarda dahi yazarlık kariyerine ara vermeyen Yılmaz Gruda; şairlik ve tiyatro yazarlığıyla birlikte reklam yazarlığı da yapmıştır. Bu konuda da kitap çalışmaları bulunan ünlü isim; hem şiir hem oyunculuk dallarında gösterdiği başarılar sebebiyle birçok ödüle de layık görüldü. 1958’den bu yana sinemada da aktif olarak boy gösteren Yılmaz Gruda; “Asiye Nasıl Kurtulur?”, “Diyet”, “Zulüm” gibi filmlerde de rol almıştır.

80’lerde ve 90’larda televizyon dizilerinde de oynamaya başlayan tecrübeli oyuncu; 2000’li yıllarda ise seyircinin hafızasında önemli izler taşıyan dizilerde rol almıştır. 2004’te Yabancı Damat, 2007’de Kavak Yelleri, 2012’de İşler Güçler ve 2013’te Suskunlar dizilerinde oynayan Yılmaz Gruda; günümüz televizyon seyircisinin de yakından tanıdığı isimlerdendir. Tiyatro yaşamına da bu süre zarfında devam etme başarısını gösteren Gruda, Ekim 2020’de rol aldığı Evliliğin Halleri isimli oyun ile 90 yaşında da sahneye çıkmış olmasıyla da biliniyor.

Exit mobile version