Ünlü Yönetmen Lars von Trier’e Parkinson Teşhisi Şoku

Danimarka sinemasının ünlü yönetmeni Lars von Trier'in Parkinson hastalığına yakalandığı açıklandı.

trier1

25 yıllık aranın ardından 3. sezonunu çektiği The Kingdom dizisiyle hayranlarını sevindiren Lars von Trier; dün yapılan bir açıklamayla hayranlarını üzüntüye boğdu. 66 yaşındaki Danimarkalı yönetmenin yaptırdığı tetkiklerin sonucunda Parkinson hastası olduğu ortaya çıktı. Ünlü yönetmenin yapım şirketi Zentropa’nın yaptığı açıklama, İngiliz basınında yer aldı ve sinema gündemine damga vurdu. Başarılı sinemacının hastalığını onaylayan firma, Trier’in güncel sağlık durumunda bir sorun olmadığını ve çalışmalarını sürdürdüğünü dile getirdi.

Yakın dönemde çekimlerini tamamladığı The Kingdom serisinin son sezonunun hazırlıklarını yapan Trier; bu hazırlıkların ardından diziyi seyircinin huzuruna çıkaracak. Ağustos ayında yapılacak Venedik Film Festivali’nde dizinin prömiyerini yapmaya hazırlanan Danimarkalı yönetmen; projenin son kısmına The Kingdom Exodus adını vermişti. Diziyle alakalı çalışmaları tamamlaması sonrasında Venedik’te hayranlarının karşısına çıkması beklenen Lars von Trier’in; sağlık durumuyla alakalı problem yaşamayacağı bir ortamda gösterim ve basın toplantısı düzenlemesi planlanıyor.

2018 yılında yaptığı röportajda da ellerinin titremesiyle alakalı sorulan soruları cevaplayan Lars von Trier; bu durumun nedeninin alkol ve antidepresan almaması olduğunu öne sürmüştü. O dönemki röportajda sekiz ay boyunca alkol ve antidepresan içmemesi sebebiyle el titremelerinin başladığını belirten Trier; yeniden alkole başlayarak bu sorunu çözeceğini söylemişti. Anksiyete krizlerini ve nöbetlerini alkolle çözebildiğini söylemesiyle çok konuşulan başarılı yönetmen, zihin sağlığı için en önemli yardımcının alkol olduğunun altını çizmişti.

Dört yıl önceki röportajının ardından konulan Parkinson teşhisi karşısında dehşete kapılan Trier hayranları; ünlü yönetmenin durumunun ciddi olup olmadığından endişeliydi. Ancak yönetmenin yapım firmasının yaptığı açıklama, konulan teşhiste yer alan hastalık süresinin yalnızca birkaç aylık olduğunu belirtti. Bu sayede tecrübeli yönetmenin hayran kitlesinin de rahatladığı gözlemlendi. İngiliz basınında yer alan bilgilere göre; yönetmenin yeni filminin çekimlerine 2023 yılında başlayacağı ve bir aksilik olmaması halinde 2024’te vizyona sokacağı öngörülüyor. Sinema dünyasının en çok tartışılan isimlerinden biri olan Lars von Trier’in; yaşanan bu durum sonrasında pek çok sinema çevresinden iyi dilek mesajları aldığı bilgisi de basına yansıyan haberler arasında.

Lars von Trier’e Yapılan Hitler Eleştirisi Sürüyor

Lars von Trier’in, yaptığı ilk filmden bu yana sinema dünyasının en tartışmalı figürlerinden biri olduğu biliniyor. Dogville, Melancholia, Nymphomaniac gibi yapımlarla yarattığı tartışma; festival çevrelerinde çokça konuşulmasına ve sinema sanatının kapsamının tartışılmasına neden oldu. Ancak 2011’de yaptığı bir açıklama, tecrübeli yönetmenin günümüzde dahi yoğun tepkiler alan bir isim olmasının önünü açtı. Melancholia filminin Venedik Film Festivali‘nde olan basın toplantısında Trier; “Hitler’i anlıyorum. Bazı yanlış şeyler yaptı elbette ama en nihayetinde onu tuvaletinde otururken hayal edebiliyorum” açıklamasıyla sinema dünyasında büyük bir kavga başlatmıştı.

Günümüzde ortaya çıkan hastalık haberleri sonrasında dahi, akıllara bu açıklamanın gelmesine engel olamayan Trier; son 11 yılın en provokatif sinema çıkışını yapmış oldu. Birçok film festivaline girişi yasaklanan Danimarkalı yönetmen; davet edildiği ilk festivalde Cannes Film Festivali’ni protesto eden tişörtüyle bir kez daha gündeme geldi.

Exit mobile version