Ümit Özlale Kimdir? Milletvekili Adayı Oldu Mu?

Seçim sürecinde birçok kez gündeme gelen Ümit Özlale, İYİ Parti'nin etkili figürlerinden biri.

umit ozlale 1

Seçim sürecine girilmesiyle birlikte, siyaset sahnesinde birçok farklı isim öne çıkmaya başladı. Bir yandan Cumhurbaşkanlığı Seçimi için adayların belirlendiği bu dönemde, öte yandan da partilerde yeni milletvekili listeleri oluşturulmakta. Seçimin gündeminde yer alan isimlerden biri olan Ümit Özlale ise, geçtiğimiz haftalarda Millet İttifakı’nın aday belirleme sürecindeki açıklamalarıyla çok konuşulmuştu. Yakın dönemde ise aynı ittifak içerisinde yer alan CHP’den aday adayı olan Kemal Özkiraz’ı eleştiren Özlale; partisinin seçmenleri tarafından da sevilen bir figür olarak bliniyor.

Ümit Özlale kimdir? Milletvekili adayı oldu mu? İYİ Parti’deki görevi ne? Bu gibi soruların yanıtları, yazının ilerleyen bölümünde okuyucuyla buluşuyor.

Ümit Özlale’nin Hayatı

28 Nisan 1972 tarihinde Almanya’nın Holzheim kentinde dünyaya gelen Ümit Özlale, Almanya’da işçi olarak çalışan bir ailenin içerisine doğdu. Gençlik yıllarında Türkiye’ye dönüş yapan ünlü siyasetçi, yaşadığı şehir olan İzmir’de eğitim hayatına devam etti. İzmir Fen Lisesi’nden mezun olan Özlale, sonrasında ise Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde (ODTÜ) İktisat bölümünden mezun oldu. ODTÜ’deki beş yılının ardından eğitimine ABD’de devam eden başarılı akademisyen; Boston College’da yüksek lisans ve doktora eğitimlerini tamamladı.

2001 yılında doktorasını tamamladıktan sonra Bilkent Üniversitesi’nde ders vermeye başlayan Ümit Özlale; iktisat bölümünün bilinen isimlerinden biri haline geldi. 2006’da doçent, 2011’de ise profesör unvanı almaya hak kazanan ünlü isim; 2009 yılında ise TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nde ders vermeye başladı. Profesörlüğünün ilk iki yılını burada geçiren Özlale, sonrasında ise Özyeğin Üniversitesi’nde öğretim üyesi oldu. Aynı okulda Ekonomi Bölüm Başkanlığı görevini de üstlenen Özlale, akademik kariyerine günümüzde de devam etmekte.

Harvard Summer School’da Kalkınma Ekonomisi dersleri veren başarılı akademisyen; öte yandan 2015 yılında akademisyenler tarafından kurulan danışmanlık şirketi Sectoral and Economic Analysis Lab (SEAL)’i kuran isimler arasındadır.

Bürokrasi ve Siyaset Kariyeri

2000’li yılların tamamında akademisyenlik görevini sürdüren Ümit Özlale, bu süreçte bürokrasinin belli başlı görevlerinde de yer aldı. Merkez Bankası Ekonomik Araştırmalar ve Para Politikası Genel Müdürlüğü bünyesinde danışman olarak çalışmalar yürüten Özlale; Maliye Bakanlığı ve Dünya Bankası’nın geliştirdiği projelerin bir kısmında da görev alma başarısı gösterdi. Ekonomi alanının ve kalkınma ekonomisinin en önemli akademisyenlerinden biri olarak görülen Özlale, son dönemde ise siyasi kariyeriyle dikkat çekiyor.

2020 Eylül’de İYİ Parti’de siyaset yapmaya başlayacağını açıklayan Ümit Özlale, akademide gösterdiği başarılar sayesinde partinin etkili figürlerinden biri olarak görülmeye başlandı. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in kararıyla Genel Başkan Yardımcılığı görevine getirilen ünlü akademisyen, aynı zamanda partinin kalkınma politikalarının da başındaki isim olarak biliniyor. Ümit Özlale’nin 14 Mayıs 2023’te yapılacak milletvekili seçimlerinde İzmir 1. Bölge’den aday adaylığı başvurusu yaptığı ve muhtemelen birinci sıradan aday gösterileceği öğrenildi.

Exit mobile version