Ümit Özdağ Kimdir? Seçimden Sonra Bakanlık Alacak Mı?

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ; son dönemde mültecilere yönelik çıkışlarıyla bilinen bir isim.

umit ozdag 1

14 Mayıs’ta yapılan Cumhurbaşkanlığı Seçimi’nin ikinci tura kalması, siyasette bir anda yepyeni aktörlerin ortaya çıkmasına olanak sağladı. ATA İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan’ın Cumhur İttifakı’nı desteklemesiyle birlikte, bu ittifakın diğer bileşenlerinin vereceği kararlar da merak konusu oldu. Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ’ın Millet İttifakı’na ve Kemal Kılıçdaroğlu’na destek vereceğini açıklaması ise; seçimin kaderinin ne yöne gideceği konusundaki soruları daha da arttırdı.

Ümit Özdağ kimdir? Seçimden sonra bakanlık alacak mı? Mültecilerin gönderilmesi için planı ne? Bu gibi soruların yanıtları, yazının ilerleyen bölümlerinde okuyucuyla buluşuyor.

Ümit Özdağ’ın Hayatı

3 Mart 1961 tarihinde Japonya’nın başkenti Tokyo’da dünyaya gelen Ümit Özdağ; babasının görevi sebebiyle Japonya’da doğdu. 27 Mayıs Darbesi’nin etkili isimlerinden Muzaffer Özdağ’ın oğlu olan Ümit Özdağ; babasının darbe sonrasında sürüldüğü Japonya’da hayata gözlerini açtı. Kökeni Dağıstan’daki Türk topluluklarına dayanan Özdağ; hayatının geriye kalan kısmında ise Türk milliyetçiliğini akademik ve siyasi anlamda dile getirme üzerine şekillendirdi. Özdağ’ın annesi Gönül Özdağ ise; MHP’nin ilk kadın kolları başkanıdır.

Lisans eğitimini Münih’teki Ludwig Maximilian Üniversitesi’nin siyasal, felsefe ve iktisat bölümlerinde tamamlayan Ümit Özdağ; yüksek lisansını ise Gazi Üniversitesi’nde bitirdi. Türkiye’de kalkınma ve Devlet Planlama Teşkilatı üzerine tezini yazan ünlü siyasetçi; 1986 yılında ise Gazi Üniversitesi’nde araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladı. 1990 yılında Atatürk ve İnönü Döneminde Ordu-Siyaset İlişkileri isimli çalışmasıyla doktora sürecini tamamlayan Özdağ; 1993 yılında ise Menderes Döneminde ordu-siyaset ilişkileri ve 27 Mayıs Askerî Hareketi isimli teziyle doçentlik unvanını elde etti.

1994’te Avrasya Dosyası isimli derginin yayın yönetmenliğini üstlenen Özdağ; 1995 yılında ise Doğu ve Güneydoğu illerinde terör sorununa ilişkin araştırmalar yaptı. 90’lı yılların sonlarında ABD’deki Towson Üniversitesi’nde küreselleşme ve Avrasya’da etnik çalışmalar üzerine araştırma süreçlerinde bulundu. Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi’nin kurucu ekibinde olan Özdağ; 2005 yılına dek bu kurumun başkanlığını yürüttü. 2001’de profesörlük unvanını da elde eden ünlü isim; 2005 yılında üniversiteden ayrılma kararı aldı ve 2006’da siyasete atıldı.

2006’da Devlet Bahçeli’nin karşısında MHP Genel Başkanı adayı olduğunu söyleyen Özdağ; partiden ihraç edilmesi sebebiyle kongrede aday olamadı. 2010’da yeniden MHP’ye dönen Özdağ; 2011 Seçimleri’nde milletvekili adayı oldu, ancak partinin oy oranının yetmemesi sebebiyle seçilemedi. 2015’te partinin merkez yürütme kuruluna seçilen Özdağ; aynı yıl içerisinde genel başkan yardımcılığına getirildi. 24 Şubat 2016’da bu görevden istifa eden Özdağ; partideki kongre isteğinin artmasıyla birlikte yeniden genel başkanlığa adaylığını koydu.

MHP Kongresi’nin toplanmaması sonrası yaşanan olaylarla birlikte; Ümit Özdağ da partiden ihraç edilen isimlerden biri oldu. 2017’de İYİ Parti’nin kurucuları arasında yer alan ünlü siyasetçi; 2021 yılına dek burada siyasi hayatına devam etti. 2018 Seçimleri’nde İstanbul Milletvekili olan Özdağ; Mart 2021’de partiden istifa ettiğini duyurdu. Ağustos 2021’de Zafer Partisi’ni kurduğunu açıklayan ünlü isim; 2 yıla yakın süredir bu partinin genel başkanlığını üstlenmekte.

Bugün açıklanan mutabakat ile Millet İttifakı’na destek verdiğini duyuran Ümit Özdağ’ın; seçimleri Kılıçdaroğlu’nun kazanması halinde İçişleri Bakanı olacağı iddia edilmekte. Ancak bu iddianın henüz resmi bir dayanağı bulunmamakta.

Exit mobile version