Sinan Oğan Kimdir? Cumhurbaşkanlığı Seçimi’nde Yüzde Kaç Oy Alıyor?

Cumhurbaşkanlığı Seçimi'nin son adayı, Ata İttifakı'ndan aday gösterilen ünlü siyasetçi Sinan Oğan oldu.

sinan ogan 1

Ülkemizin 5 yıllık aradan sonra yeniden gireceği Cumhurbaşkanlığı Seçimi; yepyeni adayların sahneye çıkmasına da vesile oldu. Geçtiğimiz seçimde de aday olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, bu seçimde de adaylıklarını açıkladı. Millet İttifakı tarafından aday olarak belirlenen Kemal Kılıçdaroğlu da, seçimin iddialı adaylarından biri olarak görülüyor. Geçtiğimiz Cumartesi günü bu isimlerin yanına bir aday daha eklendi. Başını Zafer Partisi’nin çektiği Ata İttifakı, Cumhurbaşkanı adayı olarak Sinan Oğan’ı belirledi.

Sinan Oğan kimdir? İYİ Parti’ye niye girmedi? Cumhurbaşkanlığı Seçimi’nde yüzde kaç oy alıyor? Bu gibi sorular ve yanıtları, yazının ilerleyen bölümlerinde okuyucuyla buluşuyor.

Sinan Oğan’ın Hayatı

1 Eylül 1967 tarihinde Iğdır’ın Melekli kasabasında dünyaya gelen Sinan Oğan; Azerbaycan Türkü bir ailenin mensubu. Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nden mezun olan ünlü siyasetçi, aynı üniversitede yüksek lisansını da tamamladı. Doktora çalışmasını ise Moskova Devlet Uluslararası İlişkiler Üniversitesi’nde yaptı. Rusya’da okuması sebebiyle Rusça ve akademik seviyede İngilizce bilen Sinan Oğan; kariyerinin önemli bir kısmını akademi içerisinde geçirdi.

Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırma Enstitüsü’nde araştırma görevlisi, Azerbaycan Devlet Ekonomi Üniversitesi’nde öğretim görevlisi ve dekan yardımcısı olarak görev yaptı. TİKA Azerbaycan Temsilciliği, TÜRKSAM kuruculuğu ve başkanlığı, Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi (ASAM) Rusya Ukrayna Araştırmaları Masası Başkanlığı gibi görevlerde bulundu. 3 kitap ve 500’e yakın makalesi bulunan başarılı akademisyen, birçok farklı mecradan da ödül kazandı.

Siyasi Kariyeri

2000’li yılların sonlarına dek oldukça başarılı bir akademik kariyerle adından söz ettiren Sinan Oğan; 2011’de ise siyasi kariyerine adım attı. Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) tarafından Iğdır’dan aday gösterilen Oğan, ilk defa bu seçimle birlikte milletvekili oldu. Milletvekilliği esnasında birçok farklı uluslar arası görevde rol alan Sinan Oğan; 2015’te ise partinin üst kademesiyle sorun yaşayan isimlerden biri oldu. Ağustos 2015’te partiden ihraç edildiği açıklanan Oğan; 2 Kasım 2015’te ise mahkeme kararıyla partiye döndü.

Yaklaşık 1.5 yıl kadar ihraç konusu yeniden gündeme getirilmeyen Oğan; 2017 yılında MHP’nin birçok ünlü figürüyle birlikte yeniden ihraç edildi. Aynı yıl kurulma hazırlıkları yapılan İYİ Parti’de görev almaması hakkında sebep göstermeyen Sinan Oğan; 2018 Milletvekilliği Seçimi’nde gelen teklifleri de kabul etmedi. 2023 yılına dek birçok siyasi girişimde bulunan ve yeni parti kuracağı iddia edilen Oğan; Zafer Partisi ve beraberindeki diğer dört partiyle birlikte kurulan Ata İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı oldu. Siyasi kariyerinde iz bırakan figürlerden olan Oğan’ın, Mayıs ayında %1,5-2 civarında oy alması bekleniyor.

Exit mobile version