Oscar Ödülleri’ni Düzenleyen Akademi’den 50 Yıl Sonra Özür!

Oscar Ödülleri'ni düzenleyen Akademi, 1973 yılında yaşanan olaylardan ötürü Sacheen Littlefeather'dan özür diledi.

oscar1

Oscar Ödülleri’ni düzenlemesi ve her yıl kazananlarını seçmesiyle bilinen Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi (Akademi – AMPAS); 1973 yılında Marlon Brando’nun yerine sahneye çıkan Sacheen Littlefeather’dan resmen özür diledi. Yaklaşık 50 yıl sonra gelen bu özrü kamuoyuyla paylaşan Akademi’nin başkanı David Rubin; Littlefeather’ın o dönemde maruz kaldığı suistimalin yersiz ve haksız olduğunu belirtti. Apaçi ve Meksika kökenleri nedeniyle 49 yıl önce düzenlenen Oscar Ödülleri’nde ırkçılığa uğrayan Littlefeather; yerli Amerikalı halkı temsilen sahneye çıkmıştı.

1972 yılında oynadığı The Godfather (Baba) filmindeki performansla “En İyi Erkek Oyuncu” Oscar’ını kazanan Marlon Brando; sergilediği Vito Corleone portresiyle günümüzde dahi konuşulmakta olan ve sembol niteliğindeki performanslardan birine imza atmıştı. Hollywood’un filmlerde takındığı tutumdan memnun olmadığını pek çok kez ifade eden Brando; ikinci ve son kez kazandığı Oscar’ını almaya gitmedi. Ödülü reddettiğini açıkladığı konuşmayı Sacheen Littlefeather aracılığıyla ileten Brando; ABD’de yaşayan yerli halkın gördüğü muamele ve sinemada resmediliş biçimlerini eleştiren bir metni kamuoyuna Littlefeather aracılığıyla sundu.

Kendisi de oyunculuk yapan Littlefeather; Brando’nun sözlerini yazılı metinden okumaya başladığı sırada tepkilere maruz kaldı. ABD sinema sektörünün barbar ve cani olduğunu niteleyen metni okuyan Littlefeather; sahnede olduğu esnada ırkçı tepkiler ve yuhalamalarla karşılaştı. Bu nedenle Marlon Brando’nun metnini okumayı yarıda kesen Sacheen Littlefeather; okunmayan kısmı tören sonrasında basın mensuplarına yazılı olarak aktardı. Dönemin Akademi Başkanı Howard Koch’un da engelleme çabalarıyla kesilen konuşma süreci; yıllar sonra yine Akademi tarafından dilenen bir özürle gündeme geldi.

Oscar Akademisi’nden Littlefeather’a Özel Tören

Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi’nin resmi kaynaklarından yapılan açıklamada; Sacheen Littlefeather’dan resmen özür dilendiği duyuruldu. Bu durumla ilgili olarak bir etkinlik planladığını da açıklayan Akademi; Littlefeather için bir iade-i itibar yapma gerekliliği hissedildiğini belirtti. Akademi’nin şu anki başkanı olan David Rubin; o dönem Sacheen Littlefeather’ın maruz kaldığı hakaretlerin kabul edilemez olduğunu açıkça dile getirdi. Yersiz ve haksız bir tepkiyle karşılaşan 75 yaşındaki oyuncu için özel bir etkinlik planladıklarını duyuran David Rubin; Littlefeather’ın da bu etkinliğe katılmasından mutluluk duyacaklarını söyledi.

Akademi’nin müzesinde düzenlenmesi planlanan etkinlik öncesinde Little

Exit mobile version