Oscar Ödülleri’nde ardı ardına Gazze ve ateşkes çağrıları

ABD'de düzenlenen bu yılın 96. Oscar ödül töreninde, hem dışarıda gerçekleşen Gazze gösterisi hem de ödül kazanan yönetmen Jonathan Glazer'ın 'Gazze'deki işgale tepki' konuşması, gecenin önemli anlarından biri olarak öne çıktı.

oscar habermeydan

Oscar Ödülleri’nde ardı ardına Gazze ve ateşkes çağrıları yapıldı.

Los Angeles’taki Dolby Theatre’da düzenlenen ödül töreninde, Oppenheimer filmine ek olarak Gazze’deki katliamlara yönelik tepkiler de dikkat çekici bir şekilde öne çıktı.

Ödül töreni öncesinde Dolby Theatre önünde bir araya gelen Filistin destekçisi göstericiler, Gazze’de acil ateşkes çağrısı yaparak yolu kapatma eylemi gerçekleştirdi. Amerikan medyasının da ilgiyle takip ettiği Gazze’ye destek gösterisi nedeniyle ödül töreni bir süre gecikirken, Hollywood’un ünlü oyuncuları da kırmızı halıda “ateşkesi” simgeliyen kırmızı broşlarla poz verdi. Ramy Youssef, Mark Ruffalo, Billie Eilish gibi tanınmış Hollywood yıldızlarının salona “Gazze’de ateşkes” talebini yansıtan broşlarla gelmeleri dikkat çekti. Özellikle Ramy Youssef, medya ile yaptığı açıklamada, “Gazze’de acil ve kalıcı ateşkes çağrısında bulunuyoruz. Filistin halkı için barış ve kalıcı adalet için çağrıda bulunuyoruz. Bu aslında evrensel bir mesaj: Çocukları öldürmeyi bırakın.” şeklinde bir mesaj iletti.

“Yabancı Dilde En İyi Film” dalında Holokost’u anlatan “Zone of Interest” filmiyle ödül kazanan Jonathan Glazer, ödülünü kabul ederken yaptığı konuşmada Gazze’deki işgale tepki gösterdi.

Glazer, yaptığı konuşmada, “Şu an burada (Gazze’deki) bir işgal ile gasp edilen Holokost’u ve Yahudiliklerini reddeden kişiler olarak karşınızda duruyoruz. Bu işgal pek çok masum insan için çatışma getirdi, ister İsrail’deki 7 Ekim kurbanları olsun, isterse halen Gazze’de devam eden saldırılar olsun, hepsi bu insanlıktan çıkarma eylemlerinin kurbanları.” şeklinde konuştu.

Öte yandan Eski ABD Başkanı Trump’a da törenin sunucusu Jimmy Kimmel’ın mesajı damgasını vurdu.

Trump’ın kendi sosyal medya platformu TruthSocial üzerinden “Oscar’da bugüne kadar Jimmy Kimmel’den daha kötü bir sunucu oldu mu? Kimmel’den kurtulup ve onun yerine başka bir tükenmiş ama ucuz ABC ‘yeteneği’ olan George Slopanopoulos’u koymalıydınız. Sahnedeki herkesin daha büyük, daha güçlü ve daha göz alıcı görünmesini sağlardı. Ayrıca bu gece gerçekten kötü bir programdı. Neden Oscar’ları sadece hak edenlere vermiyorlar? AMERİKA’YI YENİDEN HARİKA YAPIN!” mesajını paylaştı.

Kimmel ise sahnede Trump’a yanıt olarak “Bakalım, TruthSocial’da hangi eski başkanın paylaşım paylaştığını tahmin edebilecek misiniz? Kimse var mı? Yok mu? Peki o zaman, teşekkürler Başkan Trump. İzlediğiniz için teşekkürler, açıkçası şaşırdım. Hala hapis cezanız sona ermedi mi?” diye alay etti.

Exit mobile version