Muharrem İnce Kimdir? 100 Bin İmzayı Toplayabilecek Mi?

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, Cumhurbaşkanlığı Seçimi'nde aday olabilmek için 100 bin imza toplamaya çalışıyor.

muharrem ince 1

Uzun yıllar boyunca CHP’nin sevilen figürlerinden biri olan Muharrem İnce, son günlerde ise sosyal medyadaki en önemli tartışma konularından biri haline geldi. 2 yıl önce kurduğu Memleket Partisi ile iddialı bir konuma geldiklerini söyleyen İnce; Cumhurbaşkanlığı Seçimi’nde de “olağanüstü bir oy” alacağını belirtmişti. Ancak Cumhurbaşkanlığı Seçimi’nde aday olabilmesi için gereken imzaya iki günün sonunda ulaşamadı. Bu nedenle birçok seçmende de tereddüt başladı. Seçim sürecine dek büyük bir kitleye ulaşmak isteyen tecrübeli siyasetçi; mitinglerinde göstereceği performanslarla da merak edilen bir figür.

Muharrem İnce kimdir? 100 bin imzayı toplayabilecek mi? Geçen seçim yüzde kaç oy aldı? Bu gibi soruların yanıtları, yazının ilerleyen bölümlerinde okuyucuyla buluşuyor.

Muharrem İnce’nin Hayatı

4 Mayıs 1964 tarihinde Yalova’nın Elmalık köyünde dünyaya gelen Muharrem İnce; Selanik göçmeni bir baba ve Rize kökenli bir annenin çocuğu. İlkokulu köyünde okuyan İnce; ortaokul ve lise eğitimini ise Yalova’da tamamladı. Üniversite eğitimini de şehre en yakın üniversitede tamamlayan ünlü siyasetçi; Uludağ Üniversitesi’ne bağlı olarak hizmet veren Balıkesir Necatibey Eğitim Fakültesi’nde fizik-kimya öğretmenliği okudu.

Uzun yıllar boyunca okullarda fizik dersi veren Muharrem İnce, Yalova’da bir de dershane kurma girişiminde bulundu. Dershane müdürlüğü, okul müdürlüğü gibi görevler de üstlendi. Yalova’da yaşadığı dönemde Atatürkçü Düşünce Derneği il başkanlığı ve Yalovaspor Basın Sözcüsü de oldu. Siyasete ilk defa 1995 yılında profesyonel anlamda atılan İnce; CHP’nin Yalova’daki ikinci sıra milletvekili adayı oldu. O dönem seçilme başarısı gösteremeyen ünlü siyasetçi, bir sonraki denemesinde ise birinci sıradan aday oldu ve 2002 seçimlerinden itibaren milletvekili olarak tanınmaya başladı.

Siyasi Kariyeri

Yalova’da CHP’nin ve öncesinde SHP’nin birçok alt kademesinde görev alan Muharrem İnce, 2002 itibarıyla öğretmenlik kariyerine ara verdi ve tamamen siyasete odaklandı. CHP’nin mecliste tek ana muhalefet olarak yer aldığı dönemde etkili konuşmalar yapan İnce, bu dönemde parti içerisinde sivrilen isimlerden oldu. Sonraki süreçlerde de partinin güçlü figürlerinden biri haline gelen başarılı siyasetçi; Yalova ilinin de seçimlerdeki “garanti” ismi konumundaydı. 2015 seçimlerine dek aralıksız bir biçimde milletvekili seçilen Muharrem İnce; 2014 itibarıyla farklı bir girişimle de adından söz ettirdi.

2014 yılındaki CHP kurultayında genel başkan adayı olduğunu duyuran Muharrem İnce, mevcut genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun karşısına çıktı. Kılıçdaroğlu’nun yalnızca 325 oy gerisinde kalan ünlü siyasetçi, sonraki kurultayda da iddialı bir aday olacağını ispat etti. Kasım 2015’te olağanüstü kurultay toplamak ve yeniden genel başkan adayı olmak için çalışsa da, istediği sonuca ulaşamadı. Şubat 2018’deki olağan kurultayda da Kemal Kılıçdaroğlu’yla yarışan Muharrem İnce; bu kurultayda ise 343 oy farkla genel başkanlığa seçilemedi.

2018 kurultayından kısa bir süre sonra, CHP’de bizzat Kemal Kılıçdaroğlu tarafından Cumhurbaşkanı Adayı gösterilen Muharrem İnce; o dönem 24 Haziran’da yapılacak seçimler öncesinde beklenmedik bir heyecan yarattı. CHP seçmeninin iddialı bir şekilde sandığa gitmesini sağlayan İnce, aldığı seçim sonucuyla ise bu iddiayı karşılayamadı. Yüzde 30,67 oy oranıyla partisinin oyunun üzerine çıkmayı başaran İnce, buna rağmen Tayyip Erdoğan’ın yüzde 52.9’luk oyunu geçemedi ve seçimi kaybetti.

2018 Cumhurbaşkanlığı Seçimi sonrasında CHP’de olağanüstü kongre çağrısını yapan Muharrem İnce; bu çağrısında başarılı olamadı. Yeterli imzanın toplanamaması nedeniyle bu iddiasından vazgeçen İnce, parti içerisindeki görevlere bu olaydan sonra talip olmadı. 2020 yılı itibarıyla ilk adımlarını attığı Memleket Hareketi, 2021 yılı itibarıyla Memleket Partisi oldu.

CHP’den ayrılarak yeni partisini kuran İnce, bugünlerde ise yeniden Cumhurbaşkanı Adayı olmaya çalışıyor. Adaylık için gereken 100 bin onaylı imzayı toplamak için çabalayan Muharrem İnce; ilk iki günün sonunda 51 bin imzayı geride bıraktı. İmzaların kısa sürede toplanmaması hakkında “hayal kırıklığı” yorumları yapılırken, İnce’nin 100 bin rakamını hafta sonu itibarıyla geride bırakacağı öngörülüyor.

Exit mobile version