Mahfi Eğilmez Kimdir? Siyasete Atılacak Mı?

Ülkemiz ekonomisine en hakim isimlerden Mahfi Eğilmez, birçok kez adı siyasetle anılan figürlerden.

mahfi egilmez 2

Ekonominin durumu, 14 Mayıs’ta yapılacak seçimler öncesinde en çok konuşulan konulardan biri. Bu konunun en önemli uzmanlarından olan Mahfi Eğilmez ise; bu süreçte kendi internet sitesinde yazdığı yazılar ve katıldığı yayınlar ile ekonomiye dair görüş belirtmekte. Depremin ekonomiye yapacağı nMahfi Eğilmez Kimdir?egatif etkiyi ve ülkemiz kaynaklarının nasıl yönlendirildiğini ele alan ünlü ekonomist; önümüzdeki yıllarda da takipçilerine ekonomi konusunda yol göstericilik yapması muhtemel figürlerden.

Mahfi Eğilmez kimdir? Siyasete atılacak mı? Yeni kitabı ne zaman çıkıyor? Bu gibi soruların yanıtları, yazının ilerleyen bölümlerinde okuyucuyla buluşuyor.

Mahfi Eğilmez’in Hayatı

1950 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Mahfi Eğilmez, eğitim hayatının önemli bir kısmını ise Ankara’da geçirdi. Ankara Atatürk Lisesi’nin ardından, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde İktisat ve Maliye bölümlerinden mezun oldu. Yüksek lisans eğitimini de Ankara’da tamamlayan Eğilmez, Gazi Üniversitesi’nde yazdığı doktora tezi “Kamu İktisadi Teşebbüslerinin Finansmanı” ile doktor unvanını elde etti. Yüksek lisans ve doktora süreçlerini tamamladığı esnada Maliye Bakanlığı’nda çalışmaya başlayan Mahfi Eğilmez; uzun yıllar kamunun iktisadi süreçlerinde aktif olarak görev aldı.

1972 yılı itibarıyla Maliye Bakanlığı’ndaki kariyerine maliye müfettiş muavini göreviyle başladı. Sonrasında Hazine Müsteşarlığı’nda da çalışmaları bulunan Eğilmez, müsteşar yardımcılığı görevinin ardından ABD’deki Vaşinton Büyükelçiliği’nde görevlendirildi. Büyükelçilik içerisinde ekonomi müşavirliği ve başmüşavirlik görevlerini üstlenen Eğilmez; 1997 yılında kamuda yükselebileceği en üst seviyelerden birine geldi. Hazine Müsteşarlığı görevine atanan Mahfi Eğilmez; aynı yıl kendi isteğiyle kamudaki kariyerini sonlandırdı. Kamu hizmetinin son döneminde Dünya Bankası’nda Türkiye’yi temsil eden isimlerden biriydi.

Kamu ekonomisi alanında akademik ve fiilen çalışmalar yürüten Mahfi Eğilmez; kamu içerisindeki kariyerinin sona ermesiyle birlikte, bu alanda akademik ve yazılı çalışmalar yapmaya devam etti. 1998 yılı itibarıyla özel sektörde çalışmaya başlayan Eğilmez, 2006 yılına dek birçok finans kurumunda yönetim kurulu üyeliği görevi üstlendi. Aynı dönemde Radikal Gazetesi’nde ekonomi yazarlığı yapan Eğilmez, 2011 yılına dek birçok gazete okurunun favori yazarlarından biri olmayı başardı.

2018 yılına dek NTV’de ekonomi yorumlayan ünlü ekonomist, aynı dönemde akademide de rol almaya başladı. Bilgi Üniversitesi ve Kadir Has Üniversitesi’nde ders veren Eğilmez; günümüzde ise Altınbaş Üniversitesi’nde ekonomi alanında öğrencileri bilgilendirmeye devam ediyor. Kendi uzmanlık alanı olan ekonomi üzerine onlarca kitap yazma şansına da erişen Mahfi Eğilmez; 2000’li yıllardan itibaren roman yazımı konusunda da farklı denemeler yaptı. 2002’de yazdığı Anitta’nın Laneti’yle başlayan bu yolculuk, 2021 yılında çıkan Sahte Sultan isimli eserle birlikte 4 kitaba ulaştı.

Günümüzdeki ekonomik sorunlar nedeniyle birçok kez Mahfi Eğilmez’in siyasete girip girmeyeceği gündeme gelmekte. Birçok farklı kuruluşa danışmanlık verdiği bilinen ünlü ekonomist, bu alanda gelen teklifleri reddettiğini pek çok kez belirtti. Ancak ünlü ismin alanındaki yetkinliği, bu ihtimalin her zaman gündeme geleceğini göstermekte.

Exit mobile version