Karsu Dönmez Kimdir? Hollanda’da Ne Kadar Tanınıyor?

Hatay'daki depremde birçok yakının kaybeden Karsu Dönmez, Hollanda'da başını çektiği yardım kampanyasında önemli bir destek sağlamıştı.

karsu 1 1

Türkiye ve Hollanda’da yaptığı müzik kariyeriyle beğeni toplayan Karsu Dönmez; 19 Nisan 1990 tarihinde Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da dünyaya geldi. Türk kökenli Birgül ve Alpaslan Dönmez’in kızı olan Karsu; çocukluğundan bu yana müziğe dönük bir hayat içerisinde. 8 yaşında televizyonda gördüğü piyanoyu çalma isteğini ailesiyle paylaşan ünlü müzisyen, kariyerinin ilerleyen döneminde de piyanoyu başlıca unsurlarından biri haline getirdi. Hollanda’daki ABD Büyükelçiliği’nin verdiği bursla Rhode Island Üniversitesi’nde eğitim alan Karsu; ilerleyen yıllarda da multikültürel bir müzik kariyerine imza attı. Magazin dünyasında ismi duyulmayan figürlerden biri olmayı başaran Karsu; kariyer çizgisiyle de takdir topluyor.

2011 yılında babasının sahibi olduğu Kilim Restaurant’ta piyano çalarak profesyonel kariyerine adım atan Karsu; buradaki müşterilerin ilgisini çekmeyi başardı ve ilk günlerinden itibaren dinleyici kitlesini büyüttü. Ailenin Amsterdam’daki restoranına sığmayan kitleleri bir salonda ağırlamak isteyen ünlü müzisyen; ilerleyen dönemlerde ise daha geniş kitlelere seslenmeye başladı. Dünya’nın en önemli organizasyonlarından teklifler almaya başlayan Karsu Dönmez; North Sea Jazz Festival ve New York Carnegie Hall gibi önemli platformlarda boy gösterdi.

Karsu Dönmez’in kariyerinin başından bu yana ürettiği müzik türü, Türk ezgileriyle harmanlanmış pop jazz olarak tanımlanmakta. Hollanda’daki kariyer başlangıcının sonrasında Türkiye’de de ismini duyuran ünlü isim; Y Kültür Sanat firmasıyla birlikte Confession (2012) ve Colors (2015) albümlerini çıkardı. İlk albümünün ardından Türkiye’de de önemli ölçüde hayran kitlesi elde eden Karsu; Güneri Civaoğlu’nun Şeffaf Oda isimli programındaki performansı sayesinde popülaritesini daha da arttırdı.

Türkiye’de faaliyette olan birçok caz festivalinde de performanslar sergileyen Karsu Dönmez; Zorlu Center PSM, Akbank Caz Festivali gibi önemli organizasyon ve sahnelerde de yer aldı. 2014-2015 yılları arasında From New York to İstanbul isimli dünya turnesini yapan Karsu; 2018 yılında ise Dünya’daki bilinirliğini arttıran bir projeye imza attı. Ahmet Ertegün’ün kurucusu olduğu Atlantic Records’la ortak bir projeye imza atan ünlü müzisyen; Karsu Plays Atlantic Records isimli projesiyle birlikte 40’tan fazla salonda sahneye çıktı. Atlantic Records’tan çıkan ünlü caz şarkılarına kendi yorumlarını katan Karsu; Dünya’nın pek çok yerinde beğeni topladı.

2019’da kendi ismini taşıyan Karsu albümünü yapan başarılı müzisyen; bu sürecin sonrasında ağırlıklı olarak single çalışmalarına imza attı. Yakın dönemde Hollanda ve Türkiye kültürlerini bir araya getiren bir yemek programı da yapan Karsu; bu projesiyle de her iki ülkede dikkatleri üzerine çekmeyi başardı.

6 Şubat 2023 günü yaşanan Kahramanmaraş depreminde; Karsu’nun isminin de geldiği Hatay’ın Altınözü ilçesine bağlı Karsu köyü de enkaz altında kaldı. Ünlü müzisyenin 10 akrabasının da hayatını kaybettiği öğrenildi. Depremzedeler için Hollanda’da girişimlerde bulunan Karsu; geçtiğimiz hafta yapılan bağış kampanyasının da öncülerinden oldu. Kampanyada 89 milyon euro toplanırken, Karsu’nun canlı yayında sergilediği performans da çok konuşuldu.

Exit mobile version