İskoçya’da Müslüman Başbakan! Hamza Yusuf Kimdir?

İskoçya Bölgesel Başbakanı koltuğunun yeni sahibi bir Müslüman oldu. Hamza Yusuf, bu unvana erişen ilk Pakistan asıllı kişi.

hamza yusuf 1

İskoçya’da Bölgesel Başbakan’ın belirlenme süreci tamamlandı. Nicola Sturgeon’ın istifası sonrasında koltuğa oturacak isim, Sağlık ve Sosyal Hizmet Bakanı Hamza Yusuf oldu. Pakistan asıllı siyasetçi, İskoçya’da başbakanlık görevine gelen ilk Müslüman oldu. SNP (İskoç Ulusal Partisi) kongresinde yapılan oylamada liderliği üstlenen Hamza Yusuf, parti liderliğini elde etmesi sayesinde başbakanlık unvanını da aldı. İskoçya için son derece şaşırtıcı bir gelişme olarak yorumlanan bu durum, Britanya’daki Rishi Sunak gelişmesiyle benzer bir çizgide ilerlenmesini de sebep olarak gösterilmekte.

SNP’nin kongresinde Maliye ve Ekonomi Bakanı Kate Forbes, Sağlık ve Sosyal Hizmet Bakanı Hamza Yusuf ve eski Sosyal Güvenlik Bakanı Ash Regan yarıştı. Bu yarıştan galip çıkan Hamza Yusuf, yüz yıllardır süregelen İskoç yönetiminin ilk Müslüman başbakanı oldu. Çarşamba günü itibarıyla görevi Nicola Sturgeon’dan devralacak olan Yusuf; hayat pahalılığını hafifletmek ve vatandaşın üzerinden az da olsa yükleri almayı hedeflediğini söyledi. Ayrıca İskoçya’nın Britanya’dan ayrılması için bağımsızlık mücadelesinin süreceğini de belirtti.

Seçimi kazandıktan sonra Edinburgh’taki parti ofisinde açıklama yapan Hamza Yusuf, İskoçya halkının bağımsızlığa her zamankinden fazla ihtiyaç duyduğunu ve kendi neslinin bunu sağlayabileceğine inandığını söyledi. Genç yaşı, farklı etnik kökenlerden gelmesi ve ülkenin bağımsızlığını savunmasıyla Hamza Yusuf; İskoç halkında da sempatiyle karşılanan bir figür. Siyasetin yeni yüzlerinden biri olarak yorumlanan Yusuf, azınlık kitlesinin önemli oranda destek görmekte.

Hamza Yusuf Kimdir?

7 Nisan 1985’te İskoçya’nın başkenti Glasgow’da dünyaya gelen Humza Haroon Yousaf; Pakistan’dan göçen ilk jenerasyonun devamını temsil etmekte. Babası Glasgow’da bir fabrikada işçi olarak çalışan Hamza Yusuf’un annesi ise Kenya asıllıdır. Glasgow Üniversitesi’nde siyaset okudu ve sonrasında siyasi alanda bir kariyer inşa etti. 60’lı yıllardan bu yana İskoçya’da yaşayan bir ailenin mensubu olan Yusuf; uzun yıllardır SNP bünyesinde yer almakta. 2011’den beri milletvekilliği yapan ünlü siyasetçi, öncesinde ise SNP’nin iletişim direktörlüğünü yürütmekteydi.

Son dönemde Sağlık ve Sosyal Hizmet Bakanı olarak hükümette yer alan Yusuf, SNP’de yapılan seçimle başkanlığı üstlendi ve beraberinde başbakanlık görevini de kabul etti. Bu sayede İskoçya’nın ilk beyaz olmayan ve Asyalı başbakanı olarak kayıtlara geçen Hamza Yusuf; istikrarlı bir sürecin ardından bu göreve gelmesiyle de dikkat çekti. 8 yıldır başbakanlık yapan Nicola Sturgeon’ın yerine başbakanlık görevine gelen Yusuf, İskoçya tarihinin en istikrarlı dönemini devam ettirmeye çalışacak.

Exit mobile version