Hande Fırat Kimdir? 15 Temmuz’da Ne Yapmıştı?

15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminin durdurulduğu anlarla hatırlarda kalan Hande Fırat, günümüzde de gazeteciliğiyle konuşulan figürlerden.

hande firat 1

Günümüzde Ankara gazeteciliği denince akla gelen ilk isimlerden olan Hande Fırat, söylediği sözler ve paylaştığı haberlerle çokça tartışılan figürlerden biri. Çoğu kez iktidara yakın olup olmadığı tartışmalarıyla anılan tecrübeli gazeteci, bir yandan da gazeteciliği esnasında yaşadığı bir olayla tarihe geçmeyi de başarmıştı. Bu olay sonrasında da iktidar cephesiyle olan bağlantıları sebebiyle gündeme gelen Fırat, bu tartışmalarla birlikte 15 Temmuz’un en önemli anlarına dair bir kitap dahi yazmıştı.

Yakın dönemin en öne çıkan gazetecilerinden Hande Fırat kimdir? Gazetecilik kariyerinde hangi başarıları elde etmiştir? Bu gibi soruların cevapları, yazının ilerleyen bölümünde sizlerle.

Hande Fırat’ın Hayatı

10 Eylül 1974’te Ankara’da dünyaya gelen Hande Fırat, eğitim ve kariyerinin tamamını Ankara’da geçirmiş birisi. Ortaöğrenimini Ankara Tevfik Fikret Lisesi’nde geçiren Fırat, üniversite eğitimini ise Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema bölümünde tamamladı. Lisans eğitimi esnasında stajyer olarak medyada görev almaya başlayan Hande Fırat, 90’lı yıllardan itibaren gazetecilik ve televizyonculuk alanında çalışmakta. Yer aldığı görevlerin tamamında Ankara’da kalmayı tercih eden Fırat, kariyerinin ilerleyen kısmında da bu yönüyle öne çıkmakta.

Kanal D, NTV ve BRT gibi kanallarda tecrübe edindikten sonra 1999’da CNN Türk’e giren Hande Fırat; burada başbakanlık muhabirliği alanında yükseldi. Ankara gazeteciliğinin en önemli alanlarından olan başbakanlık muhabirliğinde uzun yıllar boyunca hizmet veren Hande Fırat; 2011 yılında CNN Türk’ün Ankara temsilcisi oldu. 2014’te aynı grubun diğer kanalı Kanal D’nin de Ankara sorumlusu olan Fırat, bu pozisyonunda da habercilik faaliyetlerini sürdürmekteydi.

15 Temmuz 2016 Akşamı

2016’da yaşanan 15 Temmuz hain darbe girişimi, Hande Fırat’ın hayatında da dönüm noktası niteliğindeydi. CNN Türk’te darbe süreciyle alakalı haber yaptığı esnada beklenmedik bir telefon alan Hande Fırat; tüm Türkiye’nin darbe sürecinde reaksiyon vermesini sağlayan anlara aracılık etmiş oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Hande Fırat’a FaceTime ile bağlanması ve sonrasında Türkiye’de halkın yardımıyla darbe sürecinden kurtulması; Hande Fırat’ın da demokrasi tarihine doğrudan etki edecek önemde bir anda yer almasına yol açtı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı CNN Türk izleyicileriyle FaceTime aracılığıyla buluşturan Hande Fırat, bu olayla birlikte Altın Kelebek Ödülleri’nde “Yılın Medya Olayı” ödülünü kazandı. Olaydaki cep telefonunu aynı yıl açılan Hafıza 15 Temmuz Müzesi’ne bağışlayan Fırat, tarihi anlara tanıklık edilen telefonunu ölümsüz hale getirdi. Yine 2016 yılında “24 Saat: 15 Temmuz’un Kamera Arkası” kitabını da yazan tecrübeli gazeteci; ilk ve tek kitap çalışmasını da bu olay üzerine tamamlamış oldu.

Özel hayatında resim sanatıyla ilgilendiği bilinen Hande Fırat, 2019’da yaptığı çalışmalardan bir sergi de açmıştı. 2005 yılında Nehir adını verdiği kızı dünyaya gelen ünlü televizyoncu, 2017’de ise Murat Özvardar ile nikah masasına oturdu.

Exit mobile version