Erkan Baş Kimdir? Türkiye İşçi Partisi’nin Oy Oranı Ne Kadar?

Türkiye İşçi Partisi'nin genel başkanı Erkan Baş, son dönemde sosyal medyada çokça paylaşılan videolarıyla gündemde.

erkan bas 1

Sosyal medyada gündemin tamamen siyaset üzerine şekillendiği bu günlerde, Türkiye İşçi Partisi de oldukça popülerleşti. Genç kesimde önemli bir kitle yakaladığı gözlemlenen TİP, başkanı ve diğer üç milletvekilinin performansı sayesinde çokça konuşuldu. TİP’in başkanı Erkan Baş ise, son dönemin en popüler siyasetçilerinden biri oldu. Uzun yıllar sonra ilk defa kamuoyunda sol siyasetin karşılık bulmasını sağlayan isimlerden Erkan Baş; ülkemizin gelecekteki siyasi yapısında farklı bir seçenek olarak öne çıkmakta.

Erkan Baş kimdir? Nereden milletvekili olmuştur? Kaç Yaşında? Türkiye İşçi Partisi’nin oy oranı ne kadar? Bu ve benzeri soruların tamamı, yazının ilerleyen bölümlerinde okuyucuyla buluşacak.

Erkan Baş’ın Hayatı

14 Temmuz 1979 tarihinde Almanya’nın başkenti Berlin’de dünyaya gelen Erkan Baş, Almanya’ya işçi göçüyle giden bir ailenin ferdi. Boşnak kökenli olan Erkan Baş’ın ailesinin Yugoslavya’daki soyismi ise Jusovic’ti. 80’li yıllarda Almanya’dan İstanbul’a göç eden Erkan Baş ve ailesi; sonraki yıllarda ise hayatlarına Türkiye’de devam etti. İlk ve ortaöğrenimini İstanbul’da tamamlayan Erkan Baş; üniversite eğitimini ise İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Bilim Tarihi bölümünde tamamladı.

İstanbul Teknik Üniversitesi’nde İnsan ve Toplum Bilimleri bölümünde misafir öğretim üyesi olarak çalışmalar yapan Baş, yemekhane çalışanlarının haklarını almak adına verdiği mücadeleye destek olması sebebiyle okuldan uzaklaştırılmıştı. Genç yaşlarından bu yana sosyalist olmasıyla bilinen Erkan Baş’ın akademi kariyeri, uzaklaştırma kararıyla birlikte sonlandı.

Üniversite yıllarında Sosyalist İktidar Partisi’ne üye olan Erkan Baş, sonraki yıllarda ise Türkiye Komünist Partisi’ne katılmış ve burada çalışmalar yürütmüştü. Bir dönem TKP’nin İstanbul il sekreterliğini üstlenen Baş, Örgüt Bürosu ve Merkez Komitesi içerisinde de çeşitli görevler aldı. 2008’de Taksim Meydanı’nda yapılan 1 Mayıs eylemlerinde, TKP’nin basın açıklamasını yapan isim de Erkan Baş olmuştu. 2009 yılında ise TKP’nin genel başkanlığına getirildi. Partinin genel başkanlık ve yapılanma alanındaki görüş ayrılıkları sonrasında, Erkan Baş’ın görevi 6 ay sonra geri plana atıldı. Merkez Komitesi yönetimine geçen parti, başkanlık sistemini tamamen kaldırdı.

TKP’nin bölünmesi sonrasında Halkların Türkiye Komünist Partisi’ne geçen Erkan Baş; burada 3 yıl boyunca genel sekreterlik görevini üstlendi. 2017’de ise Türkiye İşçi Partisi’ni kuruluşunda başrolü oynadı ve genel başkanlığa seçildi. 2018’de ise partideki görevini bıraktı ve seçimler öncesinde HDP’den milletvekili adayı gösterildi. TİP bünyesinde yer alan Barış Atay’la birlikte milletvekilliğine seçilen Erkan Baş; 2018 yılı içerisinde partisine geri döndü ve yeniden genel başkan oldu. Sonraki süreçte iki milletvekili daha kazanan TİP; dört sandalyeli temsiliyle dikkatleri üzerine çekti.

2023 seçimlerinde Emek ve Özgürlük İttifakı isimli grupla seçimlere gireceğini açıklayan TİP, bu seçimler özelinde beklentilerini yükseltti. Son dönemde popülerliğini katbekat arttıran partinin, minimum %1,5 civarında oy alması bekleniyor.

2021 yılında Yaşamak İçin Sosyalizm kitabını yayınlayan Erkan Baş; kitabın beklentilerin üzerinde bir satış rakamı yakalamasıyla da popülerliğini arttırdı.

Exit mobile version