Emrah Safa Gürkan Kimdir? Hangi Okulda Ders Veriyor?

Yakın dönemde profesör unvanını elde eden Emrah Safa Gürkan; internetin en popüler isimlerinden biri.

emrah safa gurkan 1

Ünlü tarihçi Emrah Safa Gürkan, dün katıldığı Habertürk’teki Teke Tek programıyla çok konuşuldu. Jeoloji profesörü Celal Şengör ve diğer konuklarla olan sohbetleriyle internet aleminde çokça paylaşılan Gürkan; özellikle de Twitter’ı aktif bir şekilde kullanmasıyla biliniyor. Doçent unvanıyla başladığı YouTube yayınlarına profesör unvanıyla devam eden başarılı tarihçi; hem akademisyen hem de içerik üreticiliği kariyeriyle takdir topluyor. Ayrıca yazdığı kitaplar da, bu başarıya paralel olarak önemli satış rakamlarına ulaşıyor.

Emrah Safa Gürkan kimdir? Kaç yaşında? Hangi okulda ders veriyor? Bu gibi soruların cevapları, yazının ilerleyen bölümlerinde okuyucuyla buluşuyor.

Emrah Safa Gürkan’ın Hayatı

16 Ocak 1981 tarihinde Kocaeli’nin Değirmendere ilçesinde dünyaya gelen Emrah Safa Gürkan; lise hayatının hemen ardından akademik alanda yelken açmaya başladı. 2003 yılında Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden mezun olan Gürkan; 2006 yılında Halil İnalcık’ın danışmanlığında, tarih alanındaki ilk tezini tamamlama başarısını gösterdi. Ottoman Corsairs in the Western Mediterranean and Their Place in the Ottoman-Habsburg Rivalry1505-1535 isimli teziyle yüksek lisans eğitimini tamamlayan Gürkan; bu tezle birlikte Akdeniz Tarihi alanındaki çalışmalarını yoğunlaştırdı.

2012 yılına dek ABD’deki Georgetown Üniversitesi’nde doktora yapan Emrah Safa Gürkan; burada yazdığı Espionage in the 16th Century Mediterranean: Secret Diplomacy, Mediterranean Go-Betweens and the Ottoman-Habsburg Rivalry isimli teziyle doktor unvanını elde etti. Doktorasını tamamlamasıyla birlikte Türkiye’ye dönen başarılı tarihçi, 29 Mayıs Üniversitesi’nde akademisyen olarak görev almaya başladı. Türkiye’de çalıştığı dönemde de akademik araştırmalarını sürdüren Gürkan; bu süreçte doçent ve profesör unvanlarını kazandı. 2021’de profesör olan Emrah Safa Gürkan; bu dönemde toplumun beğenisini kazanan isimlerden biri olmayı da başarmıştı.

İnternette tarihle alakalı sesli ve görsel içerikler üreterek adını duyuran Emrah Safa Gürkan; ilk olarak Ottoman History Podcast adlı çalışmasıyla dikkatleri üzerine çekti. Fatih ve Rise of Empire: Ottoman dizilerinde danışmanlık da yapan ünlü tarihçi; FluTV adlı YouTube kanalında yaptığı Olmaz Öyle Saçma Tarih isimli programla birlikte geniş kitlelerin tanıdığı bir tarihçi haline geldi. 2020 yılında ekşi sözlük’ün pena isimli kanalında da tarih programı yapan Emrah Safa Gürkan; 2022 yılından itibaren kendi YouTube kanalı olan Omnibus’ta içerik üretmektedir.

Evli ve iki çocuk babası olduğu bilinen 42 yaşındaki Emrah Safa Gürkan, özellikle de sosyal medyada çocuklarıyla paylaştığı videolarla da ilgi çekmekte. Hayranları tarafından ESG kısaltmasıyla anılan ünlü tarihçi, YouTube’daki her videosunda yüz binlerce izlenme elde etmektedir. Bugüne dek toplamda beş eseri yayınlanan Gürkan, tarih alanının popüler yazarlarından biri olarak anılmakta.

Exit mobile version