Canan Karatay Kimdir? İftar İçin Ne Tavsiye Ediyor?

Ünlü kardiyolog Canan Karatay, bu Ramazan'da da vatandaşları bilgilendirmeyi sürdürüyor.

canan karatay 2

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte, vatandaşların iftar ve sahur için yaptığı beslenme programları da gündeme geldi. Mart ayının son günlerinden bu yana devam eden Ramazan ayında, hem iftar hem de sahur için farklı tavsiyeler verildiği duyulmakta. Her Ramazan olduğu gibi, bu Ramazan’da da Canan Karatay’ın sofralara dair tavsiyeleri çok konuşuldu. Özellikle hamur ve şekerin sıfıra indirilmesine yönelik uyarılarıyla dikkat çeken ünlü kardiyolog; birçok canlı yayında tavsiyeleriyle adından söz ettirdi.

Canan Karatay kimdir? İftar için ne tavsiye ediyor? Günümüzde nerede çalışıyor? Bu gibi soruların yanıtları, yazının ilerleyen bölümlerinde okuyucuyla buluşuyor.

Canan Karatay’ın Hayatı

2 Mart 1943 tarihinde Elazığ’da dünyaya gelen Mutia Canan Efendigil Karatay; Vasfiye ve Ömer Naimi Efendigil çiftinin kızıdır. 1961’de Üsküdar Amerikan Lisesi’nden mezun olan Karatay, 1967 yılında ise İstanbul Tıp Fakültesi’ni bitirdi. Aynı okulda eğitimini sürdüren ünlü kardiyolog, 1972 yılında ise İstanbul Üniversitesi Tedavi Kliniği’nde iç hastalıkları uzmanı eğitimini tamamladı. 1972 yılında kazandığı burs ile İngiltere’ye giden Canan Karatay; Liverpool Regional Cardiac Center’da iki yıl boyunca kardiyoloji alanında uzmanlık eğitimi aldı. Türkiye’ye döndükten sonra, yine İstanbul Üniversitesi’nde baş asistan olarak görev yaptı ve sonrasında profesörlüğe giden yolu ardına kadar açtı.

Günümüzde de Florence Nightingale Hastane Grubu’nda çalışmalarını sürdüren Canan Karatay, kardiyoloji alanının en başarılı doktorlarından biri olarak bilinmektedir. Boğaziçi Üniversitesi Felsefe Bölümü’nün kurucularından ve günümüzde de Onursal Öğretim Üyesi olarak ders veren Ali Başak Karatay’la 1979 yılında evlendi. Mehmet Rahmi isminde bir oğlu da bulunan ünlü doktor, 2010’lu yıllardan itibaren beslenme ve kardiyolojinin doğrudan ilgisine vurgu yapan kitaplar yazdı.

Beslenme ile alakalı çalışmalarıyla gündeme gelen ve bu sayede yemeğin konu olduğu her alanda görüşüne başvurulan Canan Karatay; ilk kitabı “Karatay Diyeti Bilimsel Gerçeklerle Kilo Vermenin ABC’si” ile dikkatleri üzerine çekti. Kalp sağlığı açısından kilonun bünyede bulunmaması gerekliliğinin altını çizen Karatay, her diyet önerisinde hamur ve şekerin sıfıra indirilmesi gerekliliğini belirtmektedir. 2011’den 2018’e dek toplamda 7 kitap yayımlayan ünlü yazar; vatandaşların protein ihtiyacını kırmızı et ağırlıklı karşılaması gerektiğini beyan etmektedir.

Ünlü kardiyolog Canan Karatay; şeker yüklemesi testinin zararlı olduğuna dair görüşleri nedeniyle, yakın dönemde Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği tarafından dava edildi. Savcılıktan takipsizlik kararı verilen bu dosya, Karatay’a karşı yükselen tepkileri de arttırdı. Karatay’ın verdiği tıbbi tavsiyelerin dayanaksız olduğunu söyleyen İstanbul Tabip Odası, ünlü ismin doktorluğuna 15 günlük disiplin cezası vermişti. Ancak bu karar, yine mahkeme kararıyla iptal edilmişti.

Exit mobile version