Barış Atay Kimdir? Seçimlere Hangi İlden Katılacak?

Ünlü oyuncu Barış Atay, son yıllarda TİP'te devam eden siyaset tecrübesiyle de çok konuşulan bir isim.

baris atay 1

14 Mayıs’ta yapılacak seçimlerin en çok merak edilen partilerinden olan TİP; dün itibarıyla aday listelerini yayınladı. Partide yer alacağı ve aday olacağı bilinen birçok figür, ülkemizin farklı bölgelerinde ilk sıralarda yer aldı. Ancak adayların kamuoyuna tanıtıldığı toplantıda beklenmedik bir olay yaşandı. Hatay’da 1. sıradan aday olmasına kesin gözüyle bakılan Barış Atay, yerini Gezi Davası’ndan tutuklu Can Atalay’a devretti. TİP Genel Başkanı Erkan Baş’ın açıkladığı bu durum, TİP seçmenlerini şoka uğrattı.

Barış Atay kimdir? Tiyatroya veya sinemaya dönecek mi? Seçimlere hangi ilden katılacak? Bu gibi soruların yanıtları, yazının ilerleyen bölümlerinde okuyucuyla buluşuyor.

Barış Atay’ın Hayatı

22 Eylül 1981 tarihinde Almanya’nın Wilhelmshaven bölgesinde dünyaya gelen Barış Atay Mengüllüoğlu; 12 Eylül sonrasında iltica eden bir ailenin mensubu. Anne ve babasının Antakya’ya dönmesiyle birlikte burada yaşamaya başlayan ünlü isim; bu dönemde ebeveynlerinin siyasi nedenlerle mahkum olduğu süreçlere de tanık oldu. Liseye dek Antakya’da yaşamaya devam eden Barış Atay; üniversite yıllarında ise ilk olarak Adana’ya geçti. Çukurova Üniversitesi’nde Biyoloji bölümünde okumaya başlayan Atay, tiyatroya olan ilgisi nedeniyle okulunu son sınıfta bıraktı.

Tiyatro eğitimi almak adına İstanbul’a taşınan Barış Atay; Yeditepe Üniversitesi Tiyatro Bölümü’nü kazandı ve buradan mezun oldu. Sonrasında ise Kadir Has Üniversitesi’nde Sinema ve Televizyon alanında yüksek lisans eğitimi almaya başladı. Üniversite yıllarından hemen sonra profesyonel olarak oyunculuk yapmaya başlayan ünlü isim, bu dönemde de sol hareketlere yakınlığıyla bilinmekteydi. 2006 yılında Hacı ve Şöhret dizilerinde kısa süreli rollerde yer alan Barış Atay; 2007 yılında günümüzde de hayranlarının hatırladığı Arka Sıradakiler projesine dahil oldu.

Arka Sıradakiler’de dizinin önemli karakterlerinden Saffet’i canlandıran Barış Atay; uzun yıllar boyunca ekrana gelen bu diziyle birlikte ülke çapında tanındı. Sonrasında ise Hayat Devam Ediyor ve Şubat dizilerinde rol aldı. 2010’lu yıllardan itibaren birçok projede politik nedenlerle yer alamadığı bilinen başarılı oyuncu; Şubat dizisi sonrasında hiçbir dizi projesinde oynamadı. Bu dönemde sinema ve tiyatro kariyerini sürdüren Atay, aynı zamanda sol siyaset içerisinde aktif olarak yer almaktaydı. Belli bir süre üniversitelerde oyunculuk üzerine ders de veren ünlü oyuncu, 2018 yılı itibarıyla siyasette daha aktif bir şekilde yer alma kararını verdi.

TİP’in kurucuları arasında yer alan Barış Atay; o dönem partinin ittifak yaptığı HDP’nin Hatay listesinde 1. sırasındaydı. Burada beklentilerin üzerinde oy toplayan ve milletvekili seçilen Barış Atay, yaptığı konuşmalarla hayran kitlesini daha çok arttırdı. Beş yıllık milletvekilliği sürecinde aktif bir profil çizen ünlü isim, 2023 Seçimleri’nde ise sürpriz bir kararla Antalya 2. sıra adayı oldu. Hatay’daki yerini Can Atalay’a devreden Barış Atay’ın, seçilmemesi halinde oyunculuğa ve yönetmenliğe ağırlık vermesi bekleniyor.

2015 ve 2018 yıllarında sinema filmi yönetmenliği tecrübesi de edinen Atay; Eksik ve Aden filmleriyle birçok festivalde boy gösterdi.

Exit mobile version