Abdüllatif Şener Kimdir? CHP’den Ayrılacak Mı?

Bir dönem AK Parti'de bakanlık yapan Abdüllatif Şener, yakın dönemde ise CHP'den milletvekili olmuştu.

abdullatif sener 1

90’lı yıllardan bu yana siyasetle tanınan isimlerden Abdüllatif Şener; yakın dönemde söylediği sözlerle gündeme oturdu. 2018’de milletvekili seçildiği CHP’ye eleştiriler getiren ünlü siyasetçi; kamuoyunda pek çok kesimden tepki gördü. Geçmişte AK Parti’de de siyaset yapan ve buradan milletvekili seçilen Şener; son dönemdeki eleştirilerinin sonrasında, bu özelliği sebebiyle de tepki topladı. 14 Mayıs’ta yapılan Milletvekilliği Seçimi’nde meclise giremeyen deneyimli siyasetçinin gelecekte ne yapacağı ise merakla bekleniyor.

Abdüllatif Şener kimdir? CHP’den ayrılacak mı? Kaç yıldır siyasetin içinde? Bu gibi soruların yanıtları, yazının ilerleyen bölümlerinde okuyucuyla buluşuyor.

Abdüllatif Şener’in Hayatı

26 Nisan 1954 tarihinde Sivas’ın Yıldızeli ilçesinin Emirler köyünde dünyaya gelen Abdüllatif Şener; aile kökeni olarak Karaçay ve Çeçen topluluklarına mensuptur. Sivas İmam Hatip Lisesi’ni bitirdikten sonra, üniversite eğitimi için Ankara’ya geldi. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’de İktisat ve Maliye bölümlerini bitiren Şener; sonraki yıllarda ise akademisyenliğe geçiş yaparak eğitim hayatını sürdürdü. Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’ne bağlı Bolu Sevk ve İdarecilik Yüksekokulu’nda araştırma görevlisi olarak çalıştı. Sonrasında ise Gazi Üniversitesi’nde Maliye Teorisi alanında doktora yaptı.

Doktorası sonrasında Gazi Üniversitesi’nde çalışmaya devam eden Abdüllatif Şener; üniversitenin Bolu’daki İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nin dekan yardımcılığına getirildi. Hacettepe Üniversitesi’nde de İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyeliği yapan ünlü siyasetçi; bir dönem de Maliye Bakanlığı’nda gelir kontrolörü olarak çalıştı. 70’li yılların sonundan itibaren akademi alanında kesintisiz bir şekilde çalışan Abdüllatif Şener; 1991’de siyasete girmesi sonrasında bu alandaki çalışmalarına ara verdi.

1991 yılında Refah Partisi’nden gelen teklifi kabul ederek siyasete giren Abdüllatif Şener; aynı yıl yapılan seçimlerde Sivas Milletvekili oldu. 1995 ve 1999 yıllarındaki seçimlerde de milletvekili seçilmeyi başaran Şener; 1996 yılında kurulan Refah Partisi – DYP ortaklığındaki hükümette Maliye Bakanlığı görevini üstlenmişti. Bu görevi kısa bir sürede devretmek durumunda kalan Şener; kapatılan Refah Partisi’nin ardından Fazilet Partisi’nde de görev aldı. Fazilet Partisi’nin kapatılması sonrasında Saadet Partisi’ne geçmeyen Şener; Recep Tayyip Erdoğan ve Abdullah Gül gibi isimlerle birlikte AK Parti’nin kurucuları arasında yer aldı.

2002’de yapılan seçimlerde bir kez daha Sivas’tan milletvekili seçilen Abdüllatif Şener; 2002-2007 yılları arasında kurulan iki hükümette de devlet bakanı ve başbakan yardımcısı olarak görev aldı. 2007 yılında ise milletvekilliğine aday olmadı ve aynı yıl AK Parti’den istifa etti. 2009’da siyasete dönen ünlü isim, Türkiye Partisi’ni kurdu ve genel başkanlığını üstlendi. 2011 seçimleri öncesinde partisini bırakarak bağımsız aday olan Şener; adaylık sürecinde beklediği oyu alamadı ve milletvekili seçilemedi.

2018’e dek siyaset hakkında yapılan açık oturumlara ve televizyon programlarına sıkça katılan Abdüllatif Şener; AK Parti iktidarı sürecinin ilk dönemi sonrasında, iktidarın muhalifi olan kanatta yer aldı. 2018’de Cumhuriyet Halk Partisi’nden gelen milletvekilliği teklifini kabul eden Şener; geçtiğimiz 5 yılı Konya Milletvekili olarak geçirdi. Bu dönemde ise CHP’nin listelerine girebilme şansını elde edemedi. Ünlü siyasetçinin partiden ayrılması beklenmese de, son dönemki açıklamalarının tepki çektiği görülmekte.

Exit mobile version