YKS’de Mühendislik Bölümleri Boş Kaldı

Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı'nda (YKS) yerleştirme sonuçları açıklandı. Mühendislik bölümlerinin bir kısmı boş kaldı.

muhendis

Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) giren öğrenciler, dün itibarıyla tercih sonuçlarına ulaştı. ÖSYM‘den verilen bilgiye göre, okulların açtığı kontenjanların %98’inin dolduğu öğrenildi. Tarihte ilk defa baraj olmadan yapılan üniversite tercihleri, bu uygulamanın kaldırılması sebebiyle yerleşme oranlarının artması sonucunu da beraberinde getirdi. Barajın olmaması sayesinde öğrenci yerleşimlerinin arttığı verisiyle birlikte; başarı sıralamalarında yüksek konumda olan bölümlerde ise düşüş olduğu gözlemlendi. Başarısı sırası şartı isteyen bölümlerin bir kısmında kontenjan boşluğu oluştu.

Mühendislik fakültelerinin, başarı sıralaması isteyen bölümler içinde en çok boş bırakılan alan olduğu gözlemlendi. ÖSYM’nin son yıllarda sunduğu verilerde, birkaç yıl içerisinde mühendislik fakültesinin tercih edilme oranının gitgide düştüğü görüldü. Fakülteler içerisinde dağılım gösteren kontenjanlarda da, mühendislik fakültesi bölümlerindeki boşluk dikkat çekmekte. Yerleştirme sonuçlarının değerlendirmesi alındığında, harita mühendisliği bölümünün yalnızca %42.5’inin dolduğu tespit edildi. Bu bölüm haricindeki pek çok mühendislik bölümünün de büyük boşluklar verdiği öğrenildi.

Tüm üniversitelerde açılan mühendislik fakültelerinde 7 bini aşkın boş kontenjan kaldığı belirlendi. Mühendislik fakültelerinin rekor seviyeleri gördüğü bu sınavda; tıp, hukuk ve mimarlık fakültelerinde de beklenenden çok daha fazla boşluk kaldığı açıklandı. Açılan öğrenci kontenjanları içerisinde, 13 bin kişilik alanının boşta kaldığı tespit edildi. Öte yandan adayların %21’inin birinci tercihine yerleşmesi gibi yüksek bir rakam da elde edildi. Lisans programlarında %96.7 doluluk rakamına ulaşılırken, ön lisans programlarında ise %99.63 seviyesi görüldü. Açık öğretim için açılan kontenjanın ise tamamının dolduğu öğrenildi.

Özel Üniversiteler YKS’yi Boş Geçti!

Açıkta kalan kontenjanlar içerisinde en büyük boşluğun özel üniversitelerde olduğu öğrenildi. Ücretli bölümlerin büyük bir çoğunluğunda boşlukların olduğu görülürken, özellikle de burslu kontenjanların düşük olduğu alanların neredeyse hiç tercih edilmediği bilgisine ulaşıldı. ÖSYM tarafından sunulan YKS verileri; tıp, hukuk, mimarlık ve mühendislik bölümlerinde oluşan boşluğun sebebinin de özel üniversiteler olduğunu göstermekte. Bu alanlarda açılan ücretli kontenjanların, son dönemde yapılan özel okul zamlarıyla orantılı olarak boş kaldığı öngörülüyor.

Devlet üniversitelerindeki birçok bölümün hiç tercih almamasının sebebi olarak da; bölümler özelindeki eğitim kadrolarının yetersiz kaldığı düşünülmekte. Eğitim uzmanlarının belirttiği bu gerekçede; okul kadrolarının öğrenciler tarafından da takibe alındığı ve yeterli eğitimi vaat etmeyen kuruluşların boş kontenjan problemiyle karşılaştığı belirtiliyor.

Eğitim Sen: Kontenjan Fazlalığı Var

YKS yerleştirme sonuçları sonrasında açıklamalarda bulunan Eğitim Sen; zorlu şartlarda eğitim alacak öğrencilere başarılar diledi. Yakın dönemde artan üniversite sayısının sonucu olarak boş kontenjan, barajsız sınav gibi problemlerle karşılaşıldığını dile getiren Eğitim Sen; bu durumun eğitimdeki her sürece olumsuz etki yaptığını söyledi. Öğrencilerin barınma, geçinme gibi problemler yaşamaması için gerekli tedbirlerin alınmadığını söyleyen sendika yetkilileri; özellikle de Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun (KYK) öğrencilere iyi bir hizmet veremediğinin altını çizdi.

KYK yurtlarında kalan öğrencilerin yüksek ücretler ödediğini ve altı farklı fiyatlandırma yöntemine tabi tutulduğunu belirten Eğitim Sen; yurtlara katılım hakkına kazanamayanların da kira problemi yaşadığını söyledi. Öte yandan okul harcı ödeyen, yeme içme masraflarını gidermek durumunda olan ve çalışma zorunluluğunda kalan öğrencilerin de; istediği bir biçimde eğitim alamadığına değinildi. Sendikanın açıklamasında; eğitimci, öğrenci ve velilerin birbirlerine destek olabilecekleri seçenekleri en iyi şekilde değerlendirmesi gerektiği de dile getirildi.

Exit mobile version