YKS 2026 Maratonu Başlıyor: TYT Yarın 2,4 Milyon Adayla Yapılacak.
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen 2026 Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT), 20 Haziran Cumartesi günü gerçekleştirilecek. Bu yıl yaklaşık 2,5 milyon adayın başvurduğu sınav, Türkiye genelindeki 81 ilde ve KKTC’nin Lefkoşa kentinde yapılacak.
YKS’nin ilk oturumu TYT’ye 2 milyon 425 bin 628 aday katılacak. İkinci oturum Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ise 21 Haziran Pazar günü yapılacak ve 1 milyon 627 bin 960 aday sınava girecek. Aynı gün gerçekleştirilecek Yabancı Dil Testi’ne (YDT) ise toplam 203 bin 639 aday katılacak.
Bu yıl YKS’ye başvuran adayların önemli bir kısmını ilk kez sınava giren öğrenciler oluştururken, sınava beşinci kez veya daha fazla başvuran aday sayısı da 193 bini aştı. En genç aday 16, en yaşlı aday ise 87 yaşında.
ÖSYM, sınav günü adayların sınav giriş belgeleri ile fotoğraflı kimliklerini yanlarında bulundurmaları gerektiğini hatırlattı. Sınav binalarının kapıları sınav saatinden 15 dakika önce kapatılacak ve bu saatten sonra adaylar salonlara alınmayacak.
YKS’nin sorunsuz şekilde uygulanabilmesi için üç oturumda toplam 600 binden fazla görevli görev yapacak. Ayrıca yaklaşık 50 bin emniyet personeli de sınav güvenliği için sahada olacak.














