Yemek kartları artık market alışverişinde kullanılmayacak

Milyonlarca çalışana verilen yemek kartlarıyla ilgili bir düzenleme geldi. Düzenlemeye göre, yemek kartları artık market alışverişinde kullanılmayacak.

yemek karti ile alisveris bitiyor habermeydan 1

Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan beklenen açıklama geldi. Açıklama yapılır yapılmaz da yemek kartlarıyla marketlerden alışveriş yapılıp yapılmayacağı sorusu gündemdeki yerini aldı. Eğer bir işveren iş yeri dışında yemek verirse bunu yemek çeki, yemek kartı veya yemek kuponu gibi ödeme sistemleri ile verebilecek. Yemek kartı, yemek çeki veya yemek kuponu eşliğinde yapılan ödemeler çalışana yardım olarak sayılıyor ve devlet o iş yerine vergi muafiyeti sağlıyor. Yeni düzenlemede bu kartlara yüklenen paraların sadece yemek yenilmesi için kullanılması şart. Aksi tespit edilirse vergi muafiyeti avantajı ortadan kaldırılacak. Özetle iş yeri sahipleri prime esas kazançtan istisna tutamadığı ödeme bedelleri yüzünden zarara uğrayabilir. Market alışverişi veya bir başka ihtiyaç için kullanılan yemek kartları bir işverene pahalıya patlayacak. Zira çalışanlarından sorumlu olan o işveren ödediği bedeli sigorta priminden istisna tutamayacak, ilgili vergiyi ödemek zorunda kalacak.

Konu ile ilgili yayımlanan genelgenin 5.Maddesi şöyle:

Yemek kartlarına/çeklerine/kuponlarına yüklenen yemek bedellerinin sigorta priminden istisna tutulabilmesi için söz konusu kartların/çeklerin/kuponların yalnızca yemek yenilmesi amacıyla kullanılması gerekmektedir. Aksi takdirde durumun tespit edilmesi halinde Sosyal Güvenlik Kurumunun prim kaybı işverenlerden 5510 sayılı Kanunun 89. maddesi uyarınca gecikme zammı ve cezası ile tahsil edilecektir. Asgari Ücret Yönetmeliğinin “İşverenin Sorumluluğu” başlıklı 12. maddesinde yer alan “İşverenler tarafından, işçilere sağlanan sosyal yardımlar sebebiyle asgari ücretten herhangi bir indirim yapılamaz” hükmü gereğince yemek bedeli asgari ücrete ilave olarak verilmesi gerekmektedir. Buna göre brüt asgari ücretin (prime esas kazanç alt sınırı) içerisine yemek bedeli tutarı dâhil edilmeyecektir.

 

Exit mobile version