Yaşar Güler Kimdir? Kaç Yıl Genelkurmay Başkanlığı Yaptı?

Yakın döneme dek Genelkurmay Başkanı olan Yaşar Güler; yeni kabinede Milli Savunma Bakanı oldu.

yasar guler 1

Uzun bir süredir Genelkurmay Başkanlığı görevini yürüten Orgeneral Yaşar Güler; geçtiğimiz günlerde açıklanan Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nde Milli Savunma Bakanlığı’na getirildi. Bu görev tanımıyla birlikte askerlikten emekli olan Güler; bugüne dek süregelen hayatının çok büyük bir kısmını subay olarak geçirmişti. Ordunun en üst mevkiinden ülke yönetimine geçiş yapan Yaşar Güler; bakanlık görevini ise Genelkurmay Başkanlığı’ndaki selefi Hulusi Akar’dan devraldı. Bakan Güler’in de, Milli Savunma Bakanlığı görevinde etkin bir profil sergilemesi bekleniyor.

Yaşar Güler kimdir? Kaç yıl Genelkurmay Başkanlığı yaptı? Milli Savunma Bakanı olarak ilk icraatı ne olacak? Bu gibi soruların yanıtları, yazının ilerleye bölümlerinde okuyucuyla buluşuyor.

Yaşar Güler’in Hayatı

18 Eylül 1954 tarihinde Ardahan’da dünyaya gelen Yaşar Güler; aslen Bayburtlu bir aileye mensuptur. Gençlik yıllarından bu yana askerlik eğitimi alan ve bu yönde bir kariyer inşa eden Güler; lise eğitimiyle birlikte orduda faal bir üye olmanın ilk adımlarını attı. Kuleli Askeri Lisesi’nden 1971 yılında mezun olan Yaşar Güler; 1974’te ise Kara Harp Okulu’nu bitirdi. Teğmen rütbesiyle mezuniyetini elde eden eski Genelkurmay Başkanı; 1975 yılında ise Muhabere Okulu ve Eğitim Merkezi’nin bir yıllık eğitimini tamamladı.

Muhabere eğitimi alması sayesinde, görev aldığı ilk yerlerde muhabere bölüklerinin başına getirildi. Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı olarak 1984 yılına dek muhabere birliklerinde görev alan Yaşar Güler; kurmay subaylığa geçişini de bu dönemde tamamladı. 1986’da Kara Harp Akademisi’nden mezun olmasıyla birlikte kurmay subay olan Yaşar Güler; bu rütbeyi almasıyla birlikte birçok karargahta plan subaylığı ve şube müdürlüğü gibi görevler üstlendi.

Generallik sürecine 90’lı ve 2000’li yıllarda geçiş yapan Yaşar Güler; bu dönemin öncesinde birçok farklı askeri görevde ordunun bir parçası oldu. Bu görevler arasında; Silopi’de İç Güvenlik Tabur Komutanlığı, Bosna-Hersek Türk Görev Kuvveti Komutanı Piyade Kurmay Albay Hulusi Akar’ın yardımcılığı, Başbakanlık Askerî Danışmanlığı’nda Proje Subaylığı, NATO Güney Bölge Komutanlığında (Napoli/İtalya) Muhabere Başkan Yardımcılığı, TSK Barış İçin Ortaklık Eğitim Merkezi Komutanlığı ve Genelkurmay Tatbikatlar Şube Müdürlüğü gibi kritik hizmetle bulunmakta.

2001 yılında generallikten tuğgeneralliğe geçiş yapan Yaşar Güler; yeni rütbesiyle birlikte 10. Piyade Tugay Komutanlığı ve Genelkurmay MEBS Plan ve Koordinasyon Daire Başkanlığı’nı da üstlendi. 2005’te tümgeneral rütbesine yükseltilen Yaşar Güler; bu dönemde ise mezunu olduğu MEBS Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı ve Genelkurmay Eğitim Daire Başkanlığı görevlerinde bulundu. 2009’da korgeneralliğe getirilen Güler; bu süreçte ise çok daha kritik kurumların başındaydı. Harita Genel Komutanlığı, 4. Kolordu Komutanlığı ve Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı’nda görev alan Güler; ordunun en önemli subaylarından biri haline gelmişti.

2013 yılında orgenerallik rütbesini elde eden Yaşar Güler; askeri kademedeki en yüksek rütbenin sahibi oldu. Bu rütbeyi elde ettikten sonra Genelkurmay II. Başkanı olarak merkezde göreve getirilen Yaşar Güler; 2016 yılına dek aynı görevi sürdürdü. 15 Temmuz Darbe Girişimi’nde alıkonulan komutanlardan biri olan Yaşar Güler; darbe girişiminin püskürtülmesiyle birlikte yeniden görevine döndü. Aynı yıl Jandarma Genel Komutanlığı görevine getirilen Yaşar Güler; bir yıl sonrasında ise Kara Kuvvetleri Komutanı oldu.

TSK’da 2 numaralı mevki olarak tanımlanan Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nda da 1 yıl görev yapan Yaşar Güler; Hulusi Akar’ın Milli Savunma Bakanı olması sonrasında Genelkurmay Başkanlığı’na getirildi. 5 yıl boyunca TSK’nın en üst mevkiinde bulunan Güler; bu görevin ardından askerlikten emekli olacağı sürece adım attı. Genelkurmay Başkanlığı’ndaki selefi Hulusi Akar’ın izinden giden Yaşar Güler; geçtiğimiz günlerde kurulan Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nde Milli Savunma Bakanı olarak atandı. Bu nedenle de askeri görevlerinden emekli oldu. Genelkurmay Başkanlığı görevini ise, 30 Ağustos’ta Musa Avsever’e devretmesi bekleniyor.

Exit mobile version