YAŞ Kararları Açıklandı: İki Kuvvet Komutanı Emekli Oldu!

Her yılın Ağustos ayında olduğu Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplandı. Askeri kadroda sürpriz niteliğinde değişiklikler yaşandı.

yas1

Ülkemizin askeri kanadının yeni dönemini belirleyen toplantılar olarak bilinen Yüksek Askeri Şura (YAŞ); her yıl olduğu gibi bu yıl da Ağustos ayının ilk haftasında yapıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın öncülüğünde toplanan YAŞ’ta, askeri kadronun değişimi veya devamı niteliğinde kararlar alındı. Cumhurbaşkanlığı Konutu’nda yapılan toplantı yaklaşık bir saat sürdü. Basına kapalı olarak gerçekleştirilen bu toplantıdan çıkan kararlar; Erdoğan’ın onayının ardından kamuoyuyla paylaşıldı.

Yüksek Askeri Şura toplantısında hazır bulunan isimler; Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Musa Avsever, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz oldu. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın imzasıyla resmileşen kararlar ise; Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın tarafından basına aktarıldı.

Basın mensuplarının karşısına çıkan İbrahim Kalın; Erdoğan’ın onayıyla resmiyete dökülen kararlar arasında rütbe yükseltilme, emeklilik ve göreve devam gibi başlıkların olduğunu belirtti. Türk Silahlı Kuvvetleri mensubu onlarca subayın yeni yıldaki konumunu belirleyen bu toplantının önemini vurgulayan Kalın; önümüzdeki askeri dönemin tüm ülke için hayırlı ve uğurlu geçmesi temennilerini de aktardı. Kararların geçerlilik tarihinin 30 Ağustos itibarıyla başlayacağının altını çizen İbrahim Kalın; sonrasında ise YAŞ kararlarının detaylarını sırasıyla basına açıkladı.

Fotoğraf: CB İletişim Başkanlığı

İki Kuvvet Komutanı Değişti!

İbrahim Kalın’ın açıkladığı YAŞ kararları arasında dikkat çeken ilk iki madde; Hava ve Deniz Kuvvetleri komutanlarının değişmesi oldu. Deniz Kuvvetleri Komutanı Adnan Özbal ve Hava Kuvvetleri Komutanı Hasan Küçükakyüz; kadrosuzluk sebebiyle emekliye sevk edildi. Dört kuvvet komutanından ikisinin değişmesi, ordu nezdinde son dönemdeki en büyük yenileme süreci olarak yorumlandı.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı görevine Donanma Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu getirildi. Hava Kuvvetleri Komutanlığı ise, Muharip Hava Kuvveti Komutanı Atilla Gülan’a devredildi. Bağlı bulundukları ordu birimlerinin en üst seviyesine atanan Tatlıoğlu ve Gülan; görevlerine 30 Ağustos itibarıyla başlayacak.

YAŞ kararlarında açıklanan diğer terfi ve görevde kalma maddelerinde ise; general ve amiral sayısındaki artış göze çarpmakta. Ordu içerisinde toplamda 264 general ve amiral olduğunu belirten İbrahim Kalın; yeni YAŞ kararlarıyla bu sayının 273’e yükseltildiğini açıkladı. 47 albayın general ve amiral seviyesine yükseltilmesiyle birlikte, 38 general ve amiralin kadrosuzluk sebebiyle emekli olması; ordu kadrosunda bulunan yüksek rütbeli asker sayısını da arttırmış oldu.

40 general ve amiralin görev süresi bir yıl uzatılırken, 313 albayın görev süresi ise 2 yıl uzatıldı. Bununla birlikte Türk Silahlı Kuvvetleri’nin bir numaralı koltuğunda oturan Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler’in görev süresi ve yaş haddi de bir yıl daha uzatıldı.

Genelkurmay Başkanı’nın Görev Süresi Değişikliği

Yaşar Güler’in yaş haddi ve görev süresinin aynı anda bir yıl daha uzatılması; Resmi Gazete’de çıkan yeni bir kararla da resmiyete kavuştu. Cumhurbaşkanı onayıyla çıkan bu kararda, Genelkurmay Başkanı’nın görev süresinin yaş haddine dek birer yıllık periyotlarla uzatılabileceği belirtildi. Genelkurmay Başkanı’nın görev süresini dört yıl olarak tasarlayan bu kararnamede; Cumhurbaşkanı’nın onayıyla yaş haddine dek birer yıl daha uzatılabileceğinin de eklenmesiyle, görev süresinin daha da genişletilebilmesinin önü açıldı.

Exit mobile version