Yarın İstanbul’a Yağmur Geliyor!

AFAD'dan yapılan açıklamaya göre, aralarında İstanbul'un da olduğu 5 ilde yoğun bir şekilde sağanak yağış olacağı belirtildi.

yagmur1

Kurban Bayramı’nda yağan yağmurun ardından, İstanbul ve çevresinde sıcak havaların etkisi hissedilmekteydi. Ancak son iki gündür AKOM ve AFAD tarafından yapılan uyarılar, yarın itibarıyla sağanak yağışın etkisine girileceğini gösterdi. Tehlikeli bir yağış olacağının işareti olarak turuncu kodla uyarılarını ileten AFAD, İstanbul ve çevre illerde yaşayan vatandaşları da SMS yoluyla uyardı. Şiddetli bir yağış sürecine girileceğini belirten Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD); İstanbul’la birlikte Kocaeli, Zonguldak, Düzce ve Sakarya’da da tedbir alınması gerektiğini belirtti. Bu sebeple de Marmara ve Batı Karadeniz’in gündemi tamamen yağmur oldu.

İstanbul’da yağış ağırlığının bu sefer Anadolu Yakası’nda olması bekleniyor. AFAD’ın bilgilendirmesinde de diğer dört ille birlikte Anadolu Yakası’nın altı çizilmekte. Ancak Avrupa Yakası’nın yapılaşma problemlerinin daha fazla oluşu, bu bölgede yaşayan insanların da uyarılmasının önünü açtı. Şiddetli yağışların neden olabileceği afetler konusunda uyaran AFAD; sel, hortum, su baskını gibi ihtimallere karşı tedbirlerin üst düzeye çıkarılacağını söyledi. Belediyelerin de konu hakkındaki tüm hazırlıkları yapması gerektiğine değinen açıklamada, 11 Ağustos gününün bölge halkı için zor geçebileceğini açıkladı.

AFAD’ın ilgili kurumların tamamına gönderdiği turuncu kodun içeriği ise şu şekilde: “Hava durumu tehlikelidir: Tahmin edilen meteorolojik hadise sıklıkla görülmemektedir. Hasar ve kayıpların oluşması muhtemeldir. Çok tedbirli olmalı, güncel meteorolojik koşullar ve tahminler takip edilmelidir.”

Bugün itibarıyla etkisini hissettirmeye başlayan sağanak yağışın, yarın daha da yüksek seviyede olması bekleniyor. Meteoroloji’den gelen bilgileri aktaran AFAD’ın uyarılarıyla birlikte, yağış alması muhtemel diğer bütün illerde de harekete geçildi. AFAD’ın uyardığı beş il haricinde, Ankara’nın da bugünkü yağışlarla birlikte risk altında olduğu öngörülüyor. Bu nedenle Ankara Valiliği’nin de uyarı metni yayınladığı ve vatandaşların tedbirlerini maksimum seviyeye çıkarması için telkinde bulunduğu görüldü.

İstanbul’da Yağış Bugün Başladı!

AFAD ve AKOM tarafından açıklanan yağış uyarıları; yarın özelinde yapılmakta ve özellikle de İstanbul’un Anadolu Yakası’nı kapsamakta. Ancak yağışların bugün başladığı ve Avrupa Yakası’nda etkisini hissettirdiği görüldü. İstanbul’un en batıdaki ilçeleri olan Çatalca ve Silivri’de yağışların başladığı gözlemlenirken; diğer ilçelerde ise yağmurun habercisi niteliğindeki kara bulutların yaygınlaştığına rastlandı. Öğleden sonra yağışların devamının geleceği ve Avrupa Yakası’nın iç kesimlerinde de yağış gerçekleşeceği öngörülüyor. Ancak bu yağışların, yarın beklenenden çok daha az olması ve tedbir gerektirmediği de açıklama yapılmaması sayesinde netleşti.

Bugünkü yağışlarda İstanbul ve Ankara’nın haricinde, İç Ege kesiminde de sağanak yağışların olabileceği gözlemlendi. Öğleden sonra yoğunlaşması beklenen yağışlarda Isparta, Burdur, Denizli, Uşak, Afyonkarahisar ve Kütahya’nın kuzey kesimlerinde sağanak yağış görüleceği açıklandı.

İBB De Açıkladı!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin resmi sayfasında da, yarın itibarıyla artması beklenen yağışlarla alakalı açıklama yapıldı. AKOM’dan gelen resmi bilgi üzerine Twitter hesabından açıklama yayımlayan İBB; “İstanbulluların dikkatine! AKOM verisine göre perşembe günü beklenen kuvvetli rüzgârla beraber çok kuvvetli gök gürültülü sağanak yağmur özellikle Boğaz çevresi ve Anadolu Yakası’nda etkili olacak. Olası olumsuz durumlarda lütfen ALO153 Çözüm Merkezimiz ile iletişime geçiniz.” şeklinde yaptığı açıklamayla kamuoyunu bilgilendirdi. Kurumun ilerleyen süreçte AKOM’la birlikte tedbirlerini genişletmesi bekleniyor.

Exit mobile version