Uyuşturucu Suçunda Dosya Sayısı 1 Milyona Yaklaştı!

Uyuşturucu madde kullanımı ve ticaretiyle ilgili açılan dosya sayısı gitgide artıyor. Bu dosyaların 3 yılda 965 bin seviyesine geldiği öğrenildi.

uyus1

Ülkemizde uyuşturucu sorunu yakın dönemde çokça artmakta. Cumhuriyet Başsavcılıkları’nda uyuşturucuyla ilgili alınan kararların sayısının gün geçtikçe arttığı iddiaları, yakın dönemde kamuoyunda da konuşulan korular arasında yer aldı. Uyuşturucu madde tüketimi, satışı ve bulundurması gibi suçlardaki yükselişin resmi kanallardan halka sunulmadığını söyleyen CHP Milletvekili Murat Emir; kendi araştırmalarıyla bulduğu dosya sayısını basın mensuplarına sundu. Ulaştıkları rakamların korkunç boyutlarda olduğunu söyleyen Emir; bu konuda emniyet güçlerinin daha da disiplinli bir şekilde çalışması gerektiğini söyledi. Emir’in kamuoyuna sunduğu veriler, uyuşturucu konusunun bir kez daha gündemde yer bulmasını sağladı.

Murat Emir’in kamuoyuna sunduğu verilerde; “Kullanmak için uyuşturucu veya uyarıcı madde satın almak, kabul etmek veya bulundurmak ya da uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanmak” başlıklı suç için 2019 yılında toplamda 183.127 yargılama yapıldığı belirtiliyor. Aynı yıl içerisinde Cumhuriyet Başsavcılıkları tarafından açılan dosyalardan 108.421 tanesinin de; “Uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti, kullanımı kolaylaştırma” suçunu kapsadığı aktarıldı. Bu veriler kapsamında, 3 yıl önce yaklaşık 300 bin kişinin uyuşturucu suçuyla ilişkilendirildiği tespit edildi. Yine 2019’daki veriler içerisinde açılan dosyalardan 62 bin tanesinin, kovuşturma kararı alınmadan kapandığı da belirtilen iddialar arasında yerini aldı.

Uyuşturucu Dosyaları Her Yıl Artıyor!

2020 yılında savcılıklar eliyle düzenlenen uyuşturucu dosyalarını da aktaran Murat Emir; uyuşturucu tüketimi ve bulundurması suçundan 192.765 dosyanın açıldığını açıkladı. Ancak aynı yılda uyuşturucu imal ve satışıyla ilgili dosyaların 99 bine indiğinin de altı çizildi. Nicel olarak artış tespit edilen 2020 yılında, kovuşturma olmadan serbest bırakılanların oranının da 76 bin dolaylarında olduğu belirtildi. Tüketim kapsamının daha da arttığını gözlemlediklerini söyleyen CHP Milletvekili; 2021 yılında da yükseliş ivmesi gördüklerine değindi.

2021 yılında ortaya çıkan Cumhuriyet Başsavcılıkları verilerini de basın mensupları için yorumlayan Murat Emir; TCK 191 kapsamında değerlendirilen uyuşturucu bulundurma, kullanım ve taşıma suçundan 263.650 kişinin adli yaptırım gördüğünü belirtti. Bu rakamın 2019 ve 2020’nin çok üzerinde olduğunu söyleyen Emir; 2022 yılında bu rakamın da üstüne çıkılmasından korkulması gerektiğini dile getirdi. TCK 188-190 kapsamına alınan uyuşturucu ticareti ve imali suçundan ise 118.699 kişiye soruşturma açıldı. Bu rakamın da ülkedeki suç oranına doğrudan katkı yaptığını gösteren Murat Emir; en kısa zamanda bu suçun önüne geçilmesi gerektiğini söyledi. Aynı yılda kovuşturma kararı olmadan serbest bırakılanların sayısının da 94 bine ulaştığı tespit edildi.

Murat Emir: Uyuşturucu Verileri Geleceğimizi Karartıyor!

Son 3 yılın uyuşturucuyla alakalı verilerinin endişe verici boyutlara ulaştığını söyleyen Murat Emir; ülkemizin geleceği adına bu konuda yaptırımların artması gerektiğini açıkladı. CHP Milletvekili Emir; Dünya’da da uyuşturucu tüketiminin arttığını, ancak ülkemizdeki tüketimin daha yüksek boyutlarda artmasının önlem alınmaması nedeniyle olduğunun da altını çizdi. Bu durumun önüne geçmek için İçişleri ve Sağlık Bakanlıkları’nın daha çok çalışması gerektiğini söyleyen Emir; bu konuda muhalefet olarak üzerlerine düşen tüm desteği vereceklerine de açıklamasında değindi.

2019 itibarıyla tutulan verilerde 965 bin uyuşturucu dosyası olmasının korkunç bir durum olduğunu belirten Murat Emir; 1 milyon rakamının üzerine çıkılmadan mutlaka tedbirlerin sertleştirilmesi gerektiğini savundu.

Exit mobile version