Üniversitelere ‘Boğaziçi’ tarifesi mi geliyor?
15 Temmuz 2016’daki hain darbe girişiminin ardından Türkiye’de OHAL ilan edildi ve Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) yayımlanmaya başladı. Bu süreçte yükseköğretimde önemli değişiklikler yapıldı ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nda çeşitli düzenlemeler gerçekleştirildi.
2016 yılında çıkarılan 676 sayılı KHK ile üniversitelerde rektör seçimleri kaldırıldı. Buna göre, devlet üniversitelerinde rektör, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından önerilen ve profesör olarak en az üç yıl görev yapmış üç aday arasından Cumhurbaşkanı tarafından atanacaktı.
2018’de yayımlanan 703 sayılı KHK ile ise devlet ve vakıf üniversitelerinde rektör atamaları Cumhurbaşkanına bırakıldı. Vakıf üniversitelerinde ise rektör ataması, mütevelli heyetinin teklifi üzerine yapılacaktı.
Ancak CHP, bu KHK’yi Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı. Mahkeme, 703 sayılı KHK’deki rektörlerin Cumhurbaşkanı tarafından atanmasına ilişkin düzenlemeyi Anayasa’ya aykırı bularak iptal etti. Bu karar 4 Haziran 2024’te Resmî Gazete’de yayımlandı ve iptal hükmünün yürürlüğe girmesine iki haftalık süre kaldı.
Bu gelişmelerin ardından iktidar, Meclis’e yeni bir torba yasa teklifi sundu. Haberlere göre, bu teklif Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a YÖK üyesi ve üniversite rektörü atamalarında tam yetki verilmesini öngörüyor.