Üniversite Harçlarına Zam Yapıldı!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan Resmi Gazete'de, öğrencileri üzen bir karar açıklandı.

bogazici universitesi

Bugün yayımlanan Resmi Gazete’de, üniversite öğrencilerini yakından ilgilendiren bir gelişme de yer aldı. AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla resmileşen bu gelişme, eğitim öğretim yılının başlamasına kısa bir süre kala belirginleşti. Öğrencilerin okul yönetimlerine ödediği harç ücretleri, bugünkü Resmi Gazete’de yer alan kararla birlikte yüzde 36 daha fazla olacak.

2012 yılından bu yana örgün öğretime dahil olan öğrencilerden harç ücreti tahsil edilmemekte. Ancak uzaktan eğitim alan, bulunduğu bölümün ikinci öğretiminde yer alan ve örgün öğretimin asgari süresini geçen öğrenciler; kendileri için belirlenen harç ücretini okullarına teslim etmek durumundalar. Erdoğan’ın imzasıyla yayına alınan Resmi Gazete’de yer alan zam haberi, üniversite öğrencilerinin büyük bir kısmında hayal kırıklığı yarattı.

Uzun bir süredir öğrencilerin barınma, geçinme gibi problemlerinin gündeme gelmesi dahi bu zamma engel olamadı. Yakın dönemde Kemal Kılıçdaroğlu ve Recep Tayyip Erdoğan arasında gelişen KYK ücretleri polemiği, kredi alan öğrencilerin faiz ödemesinin önüne geçmişti. KYK ücretleri gibi yüklü bir borcu ödemek zorunda kalan öğrenciler ve mezunlar, bu haberle birlikte adeta sevince boğulmuştu. Ancak şu anda öğrenciliği devam eden gençler, okulların açılmasına 1.5 ay kala hüsrana uğradılar.

Tıp Fakülteleri Neredeyse 1000 Lira!

Harç ücretleri için açıklanan tarifeler, öğrencilerin geriye kalan eğitim öğretim dönemlerinde zorlu süreçler geçireceğini işaret etmekte. Okullarını uzatmak durumunda kalan, ikinci öğretim veya uzaktan eğitim seçeneklerini değerlendiren tüm üniversite öğrencileri; yılda iki kez olmak üzere bu bedeli ödemek durumunda. YÖK’e yakın kaynaklardan alınan bilgiye göre, güz dönemi için geçerli olan bu ücretlerin bir kez daha güncelleneceği konuşulmakta. Bahar döneminde bir kez daha zam yapılacağı ve öğrencilerin yine zamlı bir şekilde harç ücreti ödeyeceği iddia edilmekte. Bu durumun öğrenci ekonomisini epey sarsacağı öngörülüyor.

Resmi Gazete’nin yayımladığı ücret tarifesinde, örgün öğretim süresini uzatan öğrenciler arasındaki en yüksek bedeli yine tıp fakülteleri ödeyecek. Tıp eğitimi alan öğrenciler, dönem başına 961 lira ödeyecekler. Tıp fakültesini küçük bir farkla konservatuvar takip etmekte. Performans sanatlarını icra etmek adına öğrenciliğini sürdüren konservatuvar mensupları 958 lirayı okullarına yatıracak. Listede yer alan diğer fakültelerin harç bedelleri ise şöyle:

Diş hekimliği ve eczacılık fakültelerinde 804 lira
Veterinerlik : 629 lira
Pilotaj: 765 lira
Bilgisayar: 630 lira
Mühendislik ve mimarlık: 630 lira
Güzel Sanatlar: 513 lira
Fen Edebiyat: 463 lira
Hukuk, işletme, iktisat ve siyasal bilgiler: 509 lira
İletişim, eğitim, İlahiyat ve yabancı dil: 463 lira
Açık Öğretim: 105 lira
Turizm: 463 lira

İkinci Öğretimde Tüm Ücretler Dört Haneli!

Üniversite sınavında yeterli puanı elde edemeyen ve bölümlerinin ikinci öğretim seçeneğini kazanan öğrenciler ise; yapılan yeni zamla birlikte yüklü bedellerin altına girdi. Pilotaj bölümünün dönemlik ücreti 6944 lirayı görürken, onu takip eden veterinerlik fakültesi ücreti de 3471 lira seviyesine geldi. Bu bölümler arasında maliyeti en uygun olan iletişim fakültesinin dönemlik harç bedeli de 1564 lirayı buldu. Yeni zamlarla birlikte ikinci öğretimde okuyan veya uzaktan eğitim alan tüm öğrenciler; dönem başına dört haneli rakamları gözden çıkarmak zorunda.

Yeni zamlarla birlikte ikinci öğretim ve uzaktan eğitimde harç ücretleri, aşağıda yer alan listedeki bedellere ulaştı:

Bilgisayar: 2486 lira
Mühendislik: 2486 lira
Mimarlık: 2486 lira
Güzel sanatlar: 3130 lira
Fen edebiyat: 2084 lira
Hukuk, iktisat, işletme ve siyasal bilgiler: 1879 lira
İlahiyat, eğitim ve yabancı diller: 1670 lira

Exit mobile version