Ukrayna sıkıyönetim yasasını 90 gün uzattı

Rusya'nın devam eden işgal saldırıları nedeniyle Ukrayna hükümeti, uygulamakta oldukları sıkıyönetim yasasını 90 gün daha uzatma kararı aldı. İşte detaylar...

Ukrayna

Ukrayna, Şubat ayının sonundan bu yana yürürlükte olan sıkıyönetim yasasını 90 gün uzatma kararı aldı. Rusya’nın işgal saldırılarından bu yana sıkıyönetimde olan ülke, Kiev’deki parlamentoda yeni kararlar almak için bir araya toplantı. Milletvekillerinin de doğruladığı üzere ülkedeki genel seferberlik 23 Ağustos tarihine kadar uzatıldı.

Ukrayna’nın belirlediği tarih aynı zamanda büyük bir önem arz ediyor. Zira 23 Ağustos’tan tam bir gün sonra, yani 24 Ağustos, Ukrayna halkı için önemli bir yere sahip. Tüm ülke bu tarihi seneler evvelden beri Bağımsızlık Günü olarak kutluyor. Parlamento, bu tarihsel değeri yüksek günden hemen önce savaşın biteceğine inanıyor.

Ukrayna – Rusya savaşı ne zaman sona erecek?

Sıkıyönetim, orduya genişletilmiş haklar verir ve gösteri hakkı gibi sivil özgürlükleri kısıtlar. Pek çok uzman, savaş durumunun süresini, Kiev’in şu anda olası çatışmalara ne kadar süredir hazırlandığının bir göstergesi olarak görüyor.

İlgili yasa tasarısı, Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskyy’nin önerisiyle geçen hafta yayınlandı. Zelenskyi, ilk olarak Rusya’nın saldırısından birkaç saat sonra 24 Şubat’ta savaş durumunu ilan etti ve ardından savaş durumunu iki kez 30’ar gün uzattı. Alınan son genel seferberlik kararı ise 90 gün süreyle hemen uygulandı.

Ukrayna cumhurbaşkanlığı danışmanı Oleksiy Arestovych, geçen Çarşamba günü bu sefer sıkıyönetim uygulamasının uzun bir süre daha devam edeceğinin ilk ipuçlarını vermişti. Arestovych, Rusya‘nın başlattığı savaşın sonbahara kadar süreceğini paylaşmıştı.

Exit mobile version